Financial Times
0

Svjetlija budućnost za Balkan

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Financial Times u subotnjem izdanju piše da će put Srbije ka ekonomskom napretku biti čvrsto ustanovljen tek nakon izručenja Ratka Mladića, ali da će njen budući oporavak ubrzati i napredak ostalih balkanskih susjeda.

Glavni regionalni problem je Kosovo i mada Karadžićevo hapšenje nema direktne veze s njim, evropske diplomate kažu da što se Srbija više koncentriše na pridruženje EU to će imati manje energije da se bavi Kosovom.

Sve u svemu, uprkos otrovnoj politici, ovaj region je postigao značajan ekonomski napredak, konstatuje FT.

Od 2000. godine, prosječna stopa rasta na teritoriji bivše Jugoslavije (bez Slovenije) je 5,5 odsto godišnje.

Strane investicije obilato pritiču i samo Srbija je od 2000. privukla oko deset milijardi eura stranog kapitala, a višestruko se povećala i trgovina, mahom sa zemljama EU.

Potrebno je međutim još mnogo toga uraditi. Dohodak u Srbiji je niži a nezaposlenost veća nego u Rumuniji i Bugarskoj, putna ograničenja su i dalje na snazi, što naročito frustira mlade Srbe i doprinosi porastu nacionalizma.

FT zaključuje da Karadžićevo hapšenje neće transformisati ovo područje preko noći, ali ističe da je riječ o velikom koraku, naročito ako bude propraćen i skorašnjim hapšenjem Mladića.