"Zvornik 3"
0

Svjedok nije priveden zbog bolesti

FENA
Suđenje Goranu Saviću i Saši Džilerdžiću zbog zločina nad bošnjačkim civilima na teritoriji općine Zvornik 1992. godine, poznatije kao "Zvornik 3", odgođeno je pošto nije priveden svjedok čije je saslušanje bilo predviđeno danas u Vijeću za ratne zločine u Beogradu.

Policija iz Novog Sada obavijestila je sudsko vijeće da privođenje svjedoka Milorada Jovića nije uspjelo, jer su „u stanu zatekli Jovića s visokom temperaturom i ljekarskim nalazima o bolesti“.

Jović je svojevremeno odbio da dođe na sud i svjedoči, pa je sudsko vijeće bilo naložilo da se prinudno dovede u sud.

Novi termin za njegovo svjedočenje bit će naknadno zakazan.

Optužnicom Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije Savić i Džilerdžić se terete da su, kao dobrovoljci u sastavu Teritorijalne odbrane Zvornika od maja do jula 1992., nečovječno postupali prema bošnjačkim civilima na poljoprivrednom dobru "Ekonomija" i u fabrici "Ciglana".

Optuženi su pomagali u mučenju i likvidaciji zarobljenih civila, a Saviću se na teret stavlja i jedno ubistvo.

Oni su izvodili zarobljenike iz "Ciglane" gdje su ih prethodno doveli na prinudni rad i naređivali im da za njihov račun pljačkaju napuštene kuće Bošnjaka, ali i Srba.

Na Ekonomiji su, kako se navodi u optužnici, Savić i Džilerdžić rukama i nogama tukli i mučili zarobljene civile, oduzimali im stvari i zlatan nakit, prenio je Tanjug.

Ovo je treća optužnica za zločine na teritoriji Zvornika.

Za zločine na teritoriji Zvornika pripadnici paravojnih formacija "Žute ose" i "Pivarski", Dragan Slavković, Ivan Korać i Siniša Filipović u junu ove godine osuđeni su na dugogodišnje kazne zatvora, dok je Dragutin Dragićević zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi.

U okviru tog predmeta, od novembra 2005. godine sudilo se i nekadašnjem predsjedniku privremene vlade Zvornika Branku Grujiću i tadašnjem komandantu Teritorijalne odbrane Zvornika Branku Popoviću, ali je u junu ove godine postupak protiv njih razdvojen.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je protiv Grujića i Popovića novu optužnicu koja ih tereti za zarobljavanje, nečovječno postupanje i smrt oko 700 osoba, od kojih je dosada iz masovnih grobnica na Crnom vrhu i Grbavcima identificirano 270.