Južna Afrika
20

Svjedoci stravičnog požara u Johannesburgu: Morali smo iskakati kroz prozore

V. K.
U požaru stradale 74 osobe (Foto: EPA-EFE)
U požaru stradale 74 osobe (Foto: EPA-EFE)
Broj poginulih u požaru u stambenoj zgradi u Johannesburgu porastao je na 74, a preživjeli i svjedoci požara opisali su strahote koje su proživljavali u trenutku kada je požar zahvatio zgradu.
Brojni građani i dalje se nalaze u bolnicama gdje im se saniraju opekotine koje su zadobili u požaru, a prema pisanju lokalnih medija, u zgradi je u trenutku požara živjelo 400 ljudi.

Preživjeli i svjedoci požara razgovarali su sa medijima te su opisali trenutke kada je vatra buknula.

"Oko 1 sat ujutro probudili su me glasni udarci i vriskovi. Ljudi su uzvikivali 'vatra, vatra'. Pojurio sam prema ulaznim vratima zgrade, ali mi je put bio blokiran plamenom. Živim na trećem spratu te sam razbio prozor na svojoj sobi i iskočio. Ničega se poslije toga ne sjećam", rekao je Omar Arafat.

Trgovac iz Tanzanije koji je također živio u zgradi također je morao skočiti sa trećeg sprata.

"Nekako sam izbjegao povredu. Moj brat je imao manje sreće. Od udarca je slomio leđa i ubrzo nakon toga je preminuo", rekao je trgovac.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa nazvao je požar tragedijom, dodajući da je incident "bez presedana" te da je bio "poziv za buđenje".

Na konferenciji za novinare na mjestu požara, predsjednik Ramaphosa je pohvalio hitnu pomoć koja je stigla na mjesto događaja 10 minuta nakon prijave požara.

Deset tijela izvađenih u požaru je neidentificirano, rekao je predstavnik zdravstvenog odjela na konferenciji za novinare.