Svijet
1

Svirepi saradnici IDIL-a sa Filipina: Abu Sayyaf otima strance i traži milionske otkupe

Klix.ba
Teroristička grupa sa Filipina koja sarađuje s IDIL-om Abu Sayyaf objavila je video na kojem se vide tri taoca koji mole filipinskog predsjednika Rodriga Duterta za pomoć.

Video je objavljen u nedjelju i u njemu teroristi poručuju da je krajni rok za odgovor vlade 13. juni. Taoci su Norvežanin Kjartan Sekkingstad, Kanađanin Robert Hall i Filipinka Marite Flor.

"Ovakvi smo svaki dan, ovako idemo u krevet. Stotine ljudi s teškim naoružanjem nas okružuje sve vrijeme i obraćaju nam se kao djecu. Ponižavaju nas na svaki mogući način. Jednog od nas su već ubili. Nadamo se da ćete nešto učiniti ubrzo i izbaviti nas odavde. Molim vas učinite to što prije. Već smo tri četvrtine mrtvi", rekao je Hall.

Potom se zahvalio svojoj porodici i prijateljima na naporima koje su uložili da ga spase i izvinio se na neredu u koji ih je uvukao.

"Pogubit će nas 13. juna u 15 sati ako ne postignete dogovor s njima", rekao je Sekkingstad.

Nakon što su u aprilu ubili kanadskog taoca Johna Ridsdela koji je otet kada i ostali taoci u septembru prošle godine, teroristi su postavili nove uvjete. Zatraže 6,37 miliona dolara za svakog taoca.

Žrtve nose narandžasta zatvorska odijela poput žrtava IDIL-a u Siriji i Iraku. Prošlog mjeseca oslobodili su 10 taoca, ali četvorica muškaraca iz te grupe je ostalo zarobljeno.