EK tvrdi da nema zaraženih
0

Svinjski grip se pojavio i u Evropi?

SRNA / Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Tri španska državljanina koja su nedavno boravila u Meksiku smještena su u izolaciju nakon što su dobili simptome svinjske gripe od koje je u Meksiku umrla 81 osoba.

"Tri osobe se nalaze u izolaciji i čekaju se rezultati pretraga kako bismo znali da li su zaraženi svinjskom gripom", kazala je Trinidad Jimenez, ministrica zdravstva, dodajući da su morali preuzeti mjere predostrožnosti s obzirom da su se ove osobe iz Meksika vratile prije nekoliko dana.

Uprkos tome Evropska komisija saopštila je danas da u Evropi nema registrovanih slučajeva svinjskog gripa.

"U Evropi za sada nema registrovanih slučajeva ove bolesti, ali veoma pažljivo pratimo situaciju", rekla je portparol Evropske komisije.

Ona je dodala da je Evropska komisija u stalnom kontaktu sa Evropskim centrom za kontrolu zaraznih bolesti, SAD, Svjetskom zdravstvenom organizacijom i da se procjenjuju sve pristigle informacije.

Ljekari su utvrdili da posada aviona britanske kompanije "British Airways", koji su doputovali iz Meksika, a koji su prebačeni u bolnicu sa simtomima gripe, nije oboljela od svinjske gripe.

Novi oblik virusa, koji kombinuje genetski materijal ljudi, svinja i ptica, lako se širi i prenosi među ljudima, jer čovjek nema prirodni imunitet protiv ovog virusa, a potrebni su mjeseci da se razvije vakcina.

Portparol francuskog Ministarstva zdravlja rekla je da su u Francuskoj registrovana dva još uvijek nepotvrđena slučaja.

"Identifikovali smo dva slučaja, riječ je o dvije osobe koje su se vratile iz Meksika sa simptomima gripe", rekao je direktor zavoda za javno zdravlje Didije Husin radiu RTL.

On je dodao da se očekuje narednih dana još veći broj slučajeva jer se veliki broj ljudi vraća iz tog regiona.