{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Svilanović: Predstoji ljetna pauza u razgovorima o Kosovu

F
4.7.2007. u 10:20
0
0
Svilanović: Predstoji ljetna pauza u razgovorima o Kosovu
0
Svilanović: Predstoji ljetna pauza u razgovorima o Kosovu
Goran Svilanović
Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope Goran Svilanović ocijenio je danas da će proces odlučivanja o budućem statusu Kosova biti privremeno obustavljen tokom ljeta.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Može se očekivati da ovo ljeto prođe bez puno uzbuđenja, barem ne na javnoj sceni. Ozbiljni razgovori se mogu očekivati tek od septembra, a sve to pod uslovom da ne bude neke dinamike na terenu", rekao je Svilanović Televiziji B92.

Svilanović je, međutim, istakao da su zabrinjavajuće poruke pojedinih političkih lidera s Kosova, koje govore o nestrpljenju i nervozi kosovskih Albanaca zbog odgađanja donošenja odluke o budućem statusu.

"Izgleda da je neko na Kosovu počeo da razmišlja o tome da bi na terenu nešto trebalo da se dogodi, i to me veoma zabrinjava... Ako se nešto dramatično dogodi na Kosovu, odgovornost će da padne na one koji su odgovorni na Kosovu, odnosno na NATO", kazao je Svilanović.

Prema Svilanovićevoj ocjeni, svaki naredni korak u rješavanju statusa Kosova vjerovatno će ići u pravcu osamostaljivanja Pokrajine i zato bi ljetni zastoj u tom procesu mogao da ide naruku Beogradu.

U odsustvu dogovora SAD-a, EU i Rusije o pitanju budućnosti Kosova, Vijeće sigurnosti UN-a bi, kako je ocijenio Svilanović, moglo donijeti rezoluciju kojom bi bilo ojačano prisustvo EU u pokrajini, čime bi rješavanje pitanja Rezolucije 1244 i plana Marttija Ahtisaarija moglo biti ostavljeno za kasnije.

"Nisam siguran da se može očekivati novi pregovarački proces, odnosno direktni razgovori Beograda i Prištine, jer raspoloženje za to ne postoji ni u SAD-u ni u dijelu EU", rekao je Svilanović komentirajući nastojanja Beograda da izdjejstvuje nastavak pregovora, prenio je Tanjug.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: