Svijet
0

Svilanović: Nije dobro što je pitanje statusa Kosova ostalo izvan dokumenta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši šef diplomacije SRJ, a sada dužnosnik Pakta za stabilnost jugoistočne Europe Goran Svilanović, izjavio je u utorak za beogradski radio B 92 kako je posrednička trojka u pregovorima Beograda i Prištine pokušala sumirati dosadašnje prijedloge i pregovore, upozorivši da pitanje statusa Kosova nije stavljeno u dokument koji je ponuđen za raspravu te da to može ozbiljno ometati pregovore.

"Ako to pitanje stavite van dokumenta, dolazite u situaciju da obje strane mogu status tumačiti kako god hoće. Beograd tako može kazati da su za njega ti elementi prihvatljivi, uz uvjet da se to zove autonomijom. Isto može uraditi i Priština, uz obrazloženje da 10. prosinca tome može dati ime, odnosno proglasiti neovisnost, uz prihvaćanje svega ponuđenog u dokumentu", rekao je Svilanović.

Po njegovim riječima, to može prozročiti, a to se i dogodilo, krizu u pregovorima, pa je dobro što dolazi mala stanka, ne predugačka, u kojoj će 'trojka' dati odgovor na prijedloge oba izaslanstva.

Svilanović je istaknuo da, dokle god status i njegovo ime ne budu navedeni u dokumentu, pregovori se neće maknuti s mjesta, a može se dogoditi da se sve vrti u krug.

Beogradski pregovarački tim, u prvim ocjenama nakon posljednjeg kruga pregovora u ponedjeljak u Beču, smatra da su, iako vrlo teški i neizvjesni, pregovori Beograda i Prištine bili puno sadržajniji nego raniji.

Treći krug izravnih pregovora Beograda i Prištine u Beču, pod pokroviteljstvom međunarodne trojke, predstavnika Europske unije, SAD-a i Rusije, završeni su u ponedjeljak dogovorom da se novi pregovori održe 5. studenoga u Beču, a dvije strane izložile su poznata, suprotstavljena stajališta. Međunarodna trojka kao temelj za razgovor ponudila je dokument od 14 točaka u kojemu se, međutim, ne imenuje izrijekom predloženi status Kosova.