Mesić na samitu nesvrstanih
0

"Svijetu su potrebne promjene"

FENA
Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić održao je u četvrtak na samitu nesvrstanih u Sharm el-Sheikhu govor u kojem se zauzeo za stvaranje novog svjetskog poretka, temeljenog na multilateralizmu i jačanju uloge Ujedinjenih naroda, te je pozvao zemlje okupljene u pokretu da podupru reforme UN-a.
  • Niz problema suvremenoga svijeta traži angažiranje zemalja okupljenih u ovome pokretu, a u prvom redu je potrebno stvoriti jedan novi svjetski poredak, rekao je Mesić, koji na XV samitu nesvrstanih u egipatskom ljetovalištu na Crvenom moru sudjeluje kao promatrač.

  • Mi danas živimo u svijetu u kojemu se činilo da će trijumfirati neoliberalni model, a koji se sada definitivno urušava. Globalna gospodarska kriza izravna je posljedica dotrajalosti neoliberalnoga modela. U tome kontekstu moram naglasiti važnost Ujedinjenih naroda, usprkos svim slabostima što ih je svjetska organizacija do sada pokazala jedna od zadaća Pokreta nesvrstanih jest i da konstruktivno pridonese naporima za reformu Ujedinjenih naroda, rekao je hrvatski predsjednik dodajući da se na krizu treba odgovoriti reformama, rekao je Mesić.

Na samitu u Sharm el-Sheikhu, koji je u srijedu otvorio egipatski predsjednik Hosni Mubarak, okupila su se izaslanstva 118 zemalja članica Pokreta nesvrstanih te zemalja promatrača među kojima je i Hrvatska. Uz šezdesetak predsjednika država ili vlada, na samitu sudjeluje i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon

U svom je govoru Mesić naglasio da svaka zemlja ima pravo birati vlastiti put i ostvarivati ga na način koji uzima u obzir njezine specifičnosti.

  • To ne znači negiranje nekih univerzalnih vrijednosti, kao što su vladavina naroda - demokracija, poštivanje ljudskih prava, jednakost svih ljudi i ravnopravnost u odnosima između država, naglasio je Mesić.

Čelnici okupljeni u Sharm el-Sheikhu razgovarali su tijekom dvodnevnog samita o aktuelnim globalnim pitanjima, poput gospodarske krize i klimatskih promjena, a glavna tema samita bila je "međunarodna solidarnost za mir i razvoj".

Bliskoistočni mediji opsežno su pratili samit ocijenivši da Pokret nesvrstanih mora osmisliti svoju novu ulogu i identitet u svijetu u kojem više nema blokovskih podjela koje su prije pola stoljeća i potaknule njegov osnutak.

Egipatski Al-Ahram navodi da je "glavna misija pokreta nesvrstanih potraga za novom ulogom i identitetom".

  • Uprkos unutrašnjim podjelama, pokret mora zauzeti snažnije stajalište u svjetlu globalizacije koju američka administracija pokušava nametnuti svim zemljama, piše list.

Mesić se u srijedu na rubu samita sastao s kubanskim čelnikom Raulom Castrom s kojim je razgovarao o intenziviranju bilateralnih odnosa. Tokom samita razgovarao je i s brojnim drugim čelnicima, među kojima i s predsjednicima BiH, Srbije i Crne Gore.

Pokret nesvrstanih danas okuplja 118 zemalja članica, te 16 zemalja koje imaju status promatrača. Članice su gotovo sve afričke te većina azijskih i latinskoameričkih zemalja, a od evropskih punopravna je članica jedino Bjelorusija. Osim Hrvatske status promatrača ima još 15 zemalja, među kojima su Kina, Brazil, Meksiko, Srbija i BiH.