|

Svijetu prijeti pandemija gojaznosti

Svijetu prijeti pandemija gojaznosti
0
S
SRNA
4.2.2011. u 10:43
3
komentara
0

dijeljenja
Svijetu prijeti pandemija gojaznosti Foto: AFP
Svijetu prijeti pandemija kardiovaskularnih bolesti, zbog sve raširenijeg zapadnjačkog načina života, navodi "Independent".
Prema pisanju britanskog lista, zahvaljujući pohovanoj piletini i Coca-Coli, malena ostrvska zemlja u Pacifiku pod imenom Nauru postala je i zvanično država u kojoj žive najdeblji ljudi na svijetu.

Stanovnici Bangladeša su najmršaviji, Italijani su jedini uspjeli za posljednjih par godina da malčice smršaju, dok Južna Afrika može da se ponosi sa, u prosjeku, najdebljim ženama na planeti.

Ovo su samo neki od zaključaka britanskih i kanadskih naučnika, koji su objavljeni u uglednom naučnom časopisu "Lanset".

Nakon obimnog istraživanja prehrambenih navika nacija širom svijeta, zaključak je da je jedini efikasan "lijek" protiv gojenja mediteranska dijeta, koja podrazumijeva tjesteninu, svježe voće i povrće.

"Jedna od deset osoba na planeti, odnosno oko pola milijarde ljudi, sada se može ubrojati u kategoriju 'prekomjerno gojaznih', što je čak dvostruko više nego prije samo 30 godina", prenosi "Independent".
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...