Svijet
0

Svijetu potrebno 20 puta više nuklearki nego što ih ima SAD

FENA
Potrebno je da se izgradi 20 puta više nuklearnih elektrana nego što ih trenutno ima na svijetu kako bi se spriječila ekološka apokalipsa uzrokovana globalnim zagrijavanjem, koja bi mogla da prouzrokuje smrt miliona ljudi, izjavio je danas generalni direktor Svjetskog udruženja za nuklearnu energetiku Džon Rič.

Na otvaranju 15. Konferencije o nuklearnoj energiji u Pacifičkom basenu, on je naglasio da je dvadesetorostruko povećanje broja nuklearki u svijetu minimum koji bi omogućio da se pokriju potrebe za energijom u zemljama sa brzim privrednim razvojem, kao što su Kina i Indija, prenosi AP.

Razvijene zemlje, gdje živi oko 1,4 milijarde ljudi ili 20 posto svjetskog stanovništva, učestvuju u ukupnoj svjetskoj potrošnji energenata sa čak 80 posto, a najveći dio energije se dobija sagorijevanjem uglja i nafte, što dovodi do proizvodnje gasova sa efektom staklene bašte.

Naučnici predviđaju da bi povećanje temperature zraka od samo dva Celzijusova stepena moglo da dovede do pojave masovnih suša, poplava, izumiranja životinjskih i biljnih vrsta, rasta nivoa mora, epidemija bolesti i gladi.

"Ukoliko se ova predviđanja ostvare, to bi izazvalo smrt ne samo miliona, već i milijardi ljudi, kao i uništenje većeg dijela civilizacija na svim kontinentima.", upozorava prvi čovjek Sjetskog udruženja za nuklearnu energetiku.

Trenutno u svijetu radi oko 440 nuklearnih reaktora, koji proizvode oko jedne četvrtine ukupne količine električne energije. Kako bi bila spriječena globalna katastrofa, potrebno je da bude izgrađeno još najmanje 8.880 reaktora sa proizvodnjom od 10.000 gigavat-sati, smatra Rič.