Za izlazak iz krize
0

Svijetu je potrebno transatlantsko jedinstvo

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dnevnik Financial Times piše u srijedu u redakcijskom komentaru povodom svjetske ekonomske krize kako je svijetu neophodno transatlantsko jedinstvo i da Evropa pažljivo treba slušati pozive SAD-a na globalni pristup u rješavanju krize.

Dok se svijet sprema za aprilski sastanak Grupe 20 zemalja u Londonu, od suštinskog značaja je da Evropa i SAD rade zajedno. Evropljani treba da shvate kako sve zemlje, prije svih bogate poput Njemačke, moraju dati doprinos oživljavanju tražnje na tržištima putem stimulativnih paketa da bi pobijedili krizu, ocjenjuje ovaj list.

Financial Times ističe na naslovnoj stranici prognoze da će obim proizvodnje u Britaniji biti manji, uz najveći godišnji pad od 1981. – dok prognoze govore o padu ukupnog obima privrednih aktivnosti za tri posto u prvom tromjesečju ove godine.

Dnevnik The Guardian izvještava o predstojećem antikriznom skupu G-20 ističući u prvi plan da je sastanak ugrožen rastućim razlikama između američkoga i evropskog pristupa u rješavanju krize.

Francuska i Njemačka se opiru pozivima da odobre nove fiskalne poticaje, dok je jedan britanski dužnosnik rekao da razlog neaktivnosti na rješavanju krize leži u Obaminom ministarstvu finansija, javili su Guardianovi dopisnici iz Bruxellesa.