Ban Ki-moon
0

"Svijetu je potreban 'ekološki New Deal'"

FENA
Svijet mora izbjeći nazadovanje u borbi protiv globalnog zagrijavanja i raditi na "ekološkom New Dealu" radi istovremenog rješavanja klimatske i privredne krize, izjavio je u četvrtak glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.

"Moramo ponovno potvrditi našu posvećenost hitnom rješavanju problema globalnog zagrijavanja", izjavio je on pred oko stotinjak ministara ekologije iz svijeta na Konferenciji UN-a o ekologiji, koja se održava od 1. do 12. decembra u poljskom gradu Poznanju, prenio je Reuters.

Ban je apelirao da čelništvo u borbi protiv klimatskih promjena preuzmu budući američki predsjednik Barack Obama i Evropska unija, koja upravo održava samit u Bruxellesu, gdje će članice pokušati da s mrtve tačke pokrenu razgovore o smanjenju emisije ugljičnog dioksida do 2020.

Zemlje svijeta su se prošle godine dogovorile da do kraja 2009. postignu novi sporazum koji bi stupio na snagu 2012. po isteku Protokola iz Kyota.

Prvi čovjek UN-a je istaknuo da je ekonomska kriza veoma ozbiljna. "Ali kad se radi o klimatskim promjenama, ulozi su mnogo veći. Ekološka kriza utiče na naš budući prosperitet i ljudske živote, kako sad, tako i u dalekoj budućnosti", kazao je.

Ban Ki-moon je pozvao na donošenje "ekološkog New Deala", inspiriranog ekonomskim programom američkog predsjednika Franklina Roosevelta iz tridesetih godina prošlog stoljeća, nazvanim "New Deal", kojim je okončana tadašnja duboka recesija.

"Zajedno se suočavamo s dvije krize: u ekologiji i svjetskoj privredi. Ali one također predstavljaju veliku priliku - da se s oba izazova istovremeno uhvatimo ukoštac", istaknuo je glavni tajnik UN-a.

Odluke na čijem donošenju trenutno rade čelnici Evropske unije u Bruxellesu imaju veliku važnost za čitav svijet, rekao je Ban. Evropska unija na samitu u četvrtak i petak radi na detaljima plana o smanjenju emisije štetnih plinova za 20 posto do 2020.