|

'Svijet se treba probuditi za Božju poruku'

'Svijet se treba probuditi za Božju poruku'
0
F
FENA
25.12.2009. u 08:16
2
komentara
0

dijeljenja
'Svijet se treba probuditi za Božju poruku' Foto: AFP
Probuditi se za Božju poruku jedina je nada za "suvremeni svijet", žrtvu "egoizma koji nas drži zarobljenicima naših interesa i želja", rekao je papa Benedikt XVI. u svojoj propovijedi na Polnoćki u crkvi Svetog Petra u Vatikanu, javljaju agencije.
Papa se obratio današnjim ljudima koji u velikom dijelu žive "daleko od Isusa Krista" ali kojima je poručio da za "sve postoji put da ga susretnu".

Evanđelje govori o pastirima koji su prvi došli u jaslice po rođenju Isusa, a Papa je istaknuo kako su poruku o Kristovu rođenju primili jer su bili "budni" čuvajući stado, prenosi italijanska agencija Ansa.

"Sukobi u svijetu, međusobna nepomirljivost", rekao je Papa, "proizlaze iz činjenice da smo zatvoreni u svoje vlastite interese i želje, koji se suprotstavljaju istini i dijele nas jedne do drugih", rekao je Papa.

Stoga je potrebno "probuditi i razviti osjećaj za Boga", senzibilitet koji je, po papi Ratzingeru, savremeni čovjek izgubio.

Put prema vjeri, kraći je i lakši za "jednostavne" nego za "učene", kako govore i Božićne priče s pastirima koji su pristigli odmah, dok su kraljevi došli kasnije i izdaleka. S njima Papa uspoređuje današnje ljude koji žive u "filozofijama, poslovima i profesijama koji nas potpuno zaokupljaju i iz kojih je put prema jaslicama vrlo dug". Put na kojem nam je, međutim, Bog "došao u susret", rekao je Papa, prenosi Ansa.

Papa je na misi u bazilici Svetog Petra također pozvao na "odustajanje od nasilja i upotrebu samo oružja istine i ljubavi", odnosno na mir koji se na Božić ljudima prikazuje u obliku djeteta.

"To je novost ove noći, Riječ se može gledati jer se otjelovila", rekao je Papa.

Benedikt XVI. svoju je homiliju zaključio citatom iz Biblije koji se odnosi na bezbožništvo koje ranokršćanski filozof Origen naziva "nedostatkom senzibiliteta", "kamenim srcem", nesposobnošću "voljenja i osjećanja Božje ljubavi", što su ograničenja koja se, ocijenio je Papa, razabiru u "mentalitetu savremenog svijeta".
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...