Intervencija SAD-a
95

Svijet reagira na napad u Siriji, sirijski režim osudio "barbarsku i okrutnu agresiju" Zapada

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon napada na Siriju koji su noćas izvele SAD, Velika Britanija i Francuska uslijedile su reakcije.

Sirijski režim osudio je "barbarsku i okrutnu agresiju" Zapada, izvjestila je službena agencija Sana. Navode da je cilj ovog napada sprečavanje misije Organizacije za zabranu hemijskog oružja koja je u subotu trebala početi raditi na istrazi o hemijskom napadu u Dumi.

"Glavni cilj napada je spriječiti rad ove organizacije i izvršiti pritisak na njenu misiju u cilju prikrivanja laži", saopćila je Sana.

Sirija je poručila da napad neće utjecati na odlučnost sirijske vojske da nastavi borbu protiv militanata i uspostavi kontrolu u čitavoj zemlji.

"Barbarska agresija neće ni na koji način utjecati na odlučnost i ustrajnost sirijskog naroda i njihovih herojskih vojnih snaga. Ta agresija prijeti međunarodnoj sigurnosti i jedino može ojačati tenzije u svijetu", citirala je san izvor Ministarstva vanjskih poslova.

Vladimir Putin rekao je kako je napad SAD-a pogoršao humanitarnu katastrofu u Siriji te da ima destruktivan učinak na međunarodne odnose.

"Napad na civilne i vojne objekte u Siriji je kršenje Povelje UN-a i međunarodog prava. Najoštrije osuđujemo napad na Siriju, zemlji u kojoj ruski vojnici pomažu vlastima da se izbore sa terorizmom", rekao je Putin.

Izrael je saopćio da je zajednički napad SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju bio "prikladan odgovor" na navodni hemijski napad. Između ostalog je upozorio da akcije Damaska dovode tu zemlju u opasnost od novih udara, uključujući i one protiv rukovodstva.

Zračne napade na Siriju podržala je i Turska.

"Mi na operaciju koju su protiv sirijske vlade izveli SAD, Velika Britanija i Francuska gledamo kao na primjeren odgovor", rekao je u turskom ministarstvu vanjskih poslova.

Kanada također smatra da su ovi napadi opravdani jer onemogućavaju sirijski režim u korištenju hemijskog oružja. Premijer Kanade Justin Trudeau istakao je da oodgovorni za napad hemijskim oružjem moraju biti izvedeni pred lice pravde.

"Kanada najsnažnije osuđuje način upotrebe hemijskog oružja u napadu koji je prošle sedmice izvršen na istočnu Gutu. Kanada podržav odluku SAD-a, Velike Britanije i Francuske da poduzmu akcije kako bi smanjili sposobnost režima Bashara al-Assada za napade hemijskim oružjem protiv vlastitoga naroda", saopćio je Trudeau.

Akciju je podržao NATO-a Jens Stoltenberg koji je ocijenio da će ona smanjiti sposobnost za dalje napade hemijskim oružjem na sirijski narod.

"Upotreba hemijskog oružja je prijetnja međunarodnom miru i sigurnosti. To zahtijeva zajednički i djelotvoran odgovor međunarodne zajednice", rekao je Stoltenberg.

Iran je osudio ovu intervenciju SAD-a i saveznika upozorivši na regionalne posljedice.

"SAD i njegovi saveznici bez ikakvog su dokaza te čak prije zauzimanja stava Organizacije za zabranu hemijskog oružja izveli vojnu akciju protiv Sirije i odgovorni su za regionalne posljedice. Tom se agresijom želi kompenzirati neuspjeh terorista u Istočnoj Guti koju su ponovno zauzele sirijska vojska i njezini saveznici,", objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Libanonski Hezbolah poručio je da će američki napori propasti i da SAD neće ostvariti svoje ciljeve u tom dijelu svijeta.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da nema alternative za upotrebu sile. Tvrdi da je njihov cilj sprečavanje upotrebe hemijskog oružja te da je izvršen ograničeni i ciljani napad koji ima za cilj spašavanje civila.

"Ne možemo tolerisati upotrebu hemijskog oružja koja se ponavlja, što je neposredna opasnost za sirijski narod i našu kolektivnu sigurnost", rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao je sve zemlje članice da pokažu suzdržanost i izbjegnu svako djelovanje koje bi moglo dovesti do eskalacije nakon udara na Siriju. Također je pozvao članice Vijeća sigurnosti da se dogovore oko otvaranja istrage koja bi utvrdila identitet počinitelja napada hemijskim oružjem u Siriji.