Svijet
0

Svijet prijeti Iranu novim sankcijama

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Svjetske sile dale su vlastima u Teheranu dvije nedjelje da odgovore na zahtjev međunarodne zajednice da obustavi svoj sporni nuklearni program ili će se, u protivnom, suočiti sa još oštrijim sankcijama, saopćeno je u Ženevi poslije nove runde pregovora šest država i Irana.

Pregovori, u kojima su prvi put direktno učestvovale i Sjedinjene Američke Države, su već prvog dana, u subotu, zapali u ćorsokak, pošto, kako je saopćio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana, Iran nije dao jasne odgovore na ponudu Zapada o saradnji u oblasti ekonomije, nuklearne energije i politike, ukoliko vlasti u Teheranu obustave svoje nuklearne aktivnosti, prenose agencije.

Portparol američkog Stejt dipartmenta Šon Mekormak rekao je da se vlada u Vašingtonu nada da Iran shvata kako treba da izabere između saradnje i "konfrontacije, koja može da dovede samo do dalje izolacije" Islamske Republike.

Međutim, izgledi za okončanje spora o iranskom nuklearnom programu, koji je izazvao međunarodne tenzije i uzdrmao naftno tržište, trenutno su slabi, jer je glavni iranski pregovarač Said Džalili izjavio da Teheran neće ni raspravljati o mogućnosti da obustavi obogaćivanje uranijuma.

"Još nismo dobili odgovor koji smo tražili", rekao je Solana poslije višesatnih pregovora sa Džalilijem i predstavnicima SAD, Rusije, Kine, Francuske, Njemačke i Velike Britanije u Ženevi.

Solana je dodao i da se nada da će Teheran odgovoriti na ponudu Zapada u naredne dvije nedjelje, jer tamošnje vlasti "veoma dobro znaju šta će u protivnom nastaviti da se događa", aludirajući na oštrije sankcije protiv Irana, prenio je Rojters.

Diplomatski krugovi protumačili su prisustvo američkog predstavnika Vilijama Bernsa na pregovorima kao pokazatelj jedinstva svjetskih sila u sporu s Iranom i kao znak da međunarodna zajednica gubi strpljenje povodom ovog pitanja.

Solana je rekao i da se nada da će sa Iranom biti još mnogo "telefonskih i fizičkih" kontakata, iako su svjetski zvaničnici jasno stavili do znanja da će oni biti održani na nižem nivou nego pregovori u subotu u Ženevi.