Crveni krst
0

Svijet pred krajem nuklearne ere?

FENA
Predsjednik Međunarodnog Komiteta Crvenog krsta Jakob Kellenberger izjavio je u utorak da se države nalaze pred povijesnom mogućnošću da zauvijek završe nuklearnu eru, uputivši apel da se osigura da nuklearno naoružanje više nikada ne bude upotrebljeno.

Obraćajući se diplomatama u Ženevi, Kellenberger je istakao da priznanja predsjednika SAD-a i Rusije Baracka Obame i Dmitrija Medvedeva o odgovornosti njihovih država za smanjenje nuklearnog naoružanja, predstavljaju do sada neviđenu mogućnost za eliminisanje ovog oružja.

On je kazao da MKCK podržava sve napore za postizanje međunarodnog dogovora o uklanjanju nuklearnog oružja.

  • Prevencija upotrebe nuklearnog naoružanja zahtijeva ispunjavanje postojećih obaveza, da bi se podržali pregovori koji imaju za cilj zabranu i potpuno uklanjanje takvog oružja kroz međunarodni ugovor. To znači i kontrolu materijala i tehnologija koje se mogu koristiti za prozivodnju oružja, dodao je predsjednik MKCK-a.

Objašnjavajući da je stav MKCK-a baziran na svjedočanstvima o patnjama koje proizvodi rat, Kellenberger je podsjetio na ispovjest ljekara Marxela Jounoda, koji je bio prvi strani ljekar koji je pružao pomoć žrtvama atomskog napada na Hiroshimu 1945. godine.

  • Centar grada je bila jedna velika bijela rupa. Bio je potpuno sravnjen i tih. Ništa nije ostalo na svom mjestu. Svjedoci su mi rekli da su nekoliko sekundi nakon eksplozije hiljade ljudskih tijela ležale mrtve po ulicama i baštama. Ostali su se prevrtali kao crvi, užasno ispečeni, naveo je predsjednik MKCK-a, riječi ljekara iz Hiroshime.

On je kazao i da je broj smrtnih slučajeva u Hiroshimi i Nagasakiju povećan za dva do tri puta u narednih pet godina nakon eksplozije.