Svijet
0

Svijet: Pogubljenje Sadama Huseina popraćeno osudama i odobravanjem

FENA
Različite reakcije na pogubljenje bivšeg iračkog diktatora u subotu stižu iz svih dijelova svijeta. Službena Amerika i Irak Sadamovu smrt smatraju logičnim krajem jednog krvavog historijskog razoblja.

Evropa i protivnici smrtne kazne mišljenja su da će njegova smrt stvoriti mučenika i pokrenuti novi val nasilja. Iz arapskog svijeta stižu osude smaknuća.

Najžešće su reagirali sudionici hadža u Meki, koji pogubljenje na najveći muslimanski blagdan smatraju uvredom za sve pripadnike islamske vjere.

I Indija je razočarana smrtnim ishodom dugogodišnjeg vladara Iraka strahujući da bi njegova smrt mogla izazvati još više međuvjerskog nasilja u toj zemlji.

Iz Afganistana stiže prijetnja talibana kako će smrt Sadama Huseina pojačati netrpeljivost muslimana prema Sjedinjenim Državama.

U islamističkom pokretu Hamas smatraju da je riječ o političkom ubojstvu i kršenju međunarodnog prava.

Predstavnici Fataha također su osudili Sadamovo vješanje i pozvali na proglašenje dana žalosti.

Taj stav dijeli i Libija koja je proglasila trodnevnu žalost zbog smrti "ratnog zarobljenika" Sadama Huseina.

Pozdravljajući smaknuće "kriminalca Sadama", irački premijer Nouri al-Maliki ocjenjuje da će taj događaj pridonijeti nacionalnom pomirenju.

I službeni Teheran govori o pobjedi iračkog naroda. "Iračani su pobjednici, kao što su bili pobjednici kada je Sadam svrgnut s vlasti", izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Hamid Reza Assefi.