Oštre reakcije
4

Svijet osuđuje Trumpovu odluku o napuštanju Pariskog klimatskog sporazuma

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što je Donald Trump jučer objavio da se Sjedinjene Američke Države povlače iz Pariskog klimatskog sporazuma, uslijedile su osuđujuće reakcije iz cijelog svijeta.

Osude stižu podjednako od američkih zvaničnika i svjetskih lidera.

Bivši američki predsjednik Barack Obama ne slaže se s odlukom svog nasljednika, ali je uvjeren kako će SAD i poslovni sektor raditi za dobrobit planete.

David Gergen, savjetnik nekih bivših američkih predsjednika kao što su Richard Nixon i Bill Clinton, ovaj čin je nazvao "najsramnijim činom u američkoj povijesti".

Trumpa su kritikovali i senator Bernie Sanders, bivši zaposlenik savjetodavnog vijeća u Bijeloj kući Elon Musk, bivši američki sekretar John Kerry i mnogi drugi.

Ujedinjene nacije smatraju da je ova odluka "veliko razočarenje".

Angela Merkel je prije Trumpove izjave rekla kako je ovaj potez neprihvatljiv.

Novoizabrani francuski predsjednik Emmanuel Macron je u svom obraćanju rekao kako je Trump pogriješio glede interesa svoje zemlje, svojih građana i budućnosti planete. On je naglasio kako su SAD okrenule svijetu leđa, ali Francuska neće okrenuti leđa SAD-u, te je kao odgovor na Trumpov slogan "Učinimo Ameriku ponovo velikom" rekao "Učinimo planetu ponovo velikom".

Vatikan, Kanada i Japan su također kritikovali ovaj potez.

Kritikama se pridružuju i gradonačelnici nekih svjetskih metropola (Chicago, Pariz, Sydney), ali i brojni naučnici koji su, kao i svi, zabrinuti za budućnost sljedećih generacija i za opstanak planete.