Svijet
0

Svijet oprezno reaguje na vijest da je Bin Laden mrtav

FENA
Svjetska javnost je oprezno reagovala na navode francuskog dnevnika "L'est Republiken" da je lider međunarodne terorističke mreže Al Kaida, Osama bin Laden, umro prošlog mjeseca u Pakistanu.

Francuski predsjednik Žak Širak je saopštio da ništa ne može da potvrdi ali da će ispitati kako je informacija tajne obavještajne službe stigla do regionalnog lista u Verdenu na sjeveroistoku zemlje, a slično je reagovala i Bijela kuća, prenijele su svjetske novinske agencije.

"Nemam komentara jer ništa ne znam o tome", rekla je američki državni sekretar Kondoliza Rajs juče u Njujorku.

Saudijska Arabija, koja je 1990-tih oduzela državljanstvo Bin Ladenu, saopštila je danas da "ne postoje dokazi" da je on mrtav.

Ambasada te kraljevine u Vašingtinu je povodom cijelog slučaja izdala zvanično saopštenje u kome se kaže da "Saudijska Arabija ne raspolaže dokazima koji bi potkrijepili navode medija da je Osama Bin Laden mrtav. Informacija koja je objavljena je spekulativnog karaktera i ne može biti provjerena".

Australijski potpredsjednik vlade Mark Vajl je danas izjavio da bi "ako je Bin Laden umro, to bila pobjeda međunarodne borbe protiv terorizma, ali što ne bi značilo i da je sukob završen".

"Mreža Al Kaide je odlično osmišljena i mi to znamo. Bit će to bitka koja će još dugo trajati", izjavio je Vajl australijskoj televizijskoj mreži "Najn".

Afganistanski predsednik Hamid Karzai, koji se trenutno nalazi u Montrealu, rekao je da bi, ako je vijest tačna, to bile "dobre vijesti za cio svijet".

"Ako je to tačno, to bi bilo veoma važno za nas, jer bi to značilo da je nestao mozak Al Kaide koji je donio toliko patnje ljudima širom planete", naglasio je Karzai.

SAD su od ranih 1990-tih označile Bin Ladena kao najtraženiju osobu na svijetu zbog niza terorističkih napada na njihove interese. Administracija predsjednika Džordža Buša smatra da je Bin Ladenova Al Kaida stajala iza terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001. u kojima je ubijeno blizu 3.000 ljudi.

Zvanični Pakistan je na navode francuskog lista naglasio da "pakistanska vlada nema nikakvih informacija".

"L'est Republiken", izvjestio je u subotu pozivajući se na francusku obavještajnu službu, da je Saudijska Arabija uvjerena kako je Bin Laden umro od tifusa u Pakistanu krajem augusta. Tim navodima se pridružio i američki list "Tajm" po kome su saudijski zvaničnici u posljednjih nekoliko nedjelja sa više strana dobili informacije da je Bin Laden obolio od bolesti koja se prenosi vodom i da je vjerovatno mrtav, ali da za to nemaju čvrst dokaz.

"Ne radi se o glasini. On je ozbiljno bolestan. U pitanju je bolest koja se prenosi vodom i koja može imati smrtni ishod. Mi međutim nemamo konkretne informacije da bi rekli da je on mrtav", izjavio je neimenovani izvor američkom listu, prenosi Tanjug.