Svijet
0

Svijet obilježava kraj Prvog svjetskog rata

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U svijetu se danas održavaju komemoracije povodom obilježavanja završetka Prvog svjetskog rata 1918. godine.

Angela Merkel postala je prvi njemački kancelar koji je obilježio Dan primirja učešćem u glavnoj francuskoj komemoraciji u Parizu, prenosi BBC.

U Londonu, britanska kraljica Elizabeta, političari i vojni zvaničnici odali su počast generaciji koja je učestvovala u velikom ratu.

Tokom dana, SAD će obilježiti Dan veterana, a predsjednik Barack Obama položiće vijenac kao znak sjećanja na učesnike rata.

Francuski predsjednik Nikolas Sarkozy i njemačka kancelarka zajedno su obišli Spomenik neznanom vojniku u podnožju Trijumfalne kapije u Parizu i time simbolično označili novu eru francusko-njemačkih odnosa.

Dvoje lidera održali su minutu tišine, a oko njih su stajali vojnici iz francusko-njemačke brigade i oficiri oružanih snaga dvije zemlje.

Njemački komentatori ocjenjuju da je dolazak Merkelove u Pariz simboličan gest pomirenja. Njen prethodnik Gerhard Schreder odbio je svojevremeno sličan poziv, uz objašnjenje da mora da bude na drugom mjestu.
„Vaše prisustvo među nama ovog 11. novembra je gest izuzetnog prijateljstva. Svaki Francuz zna koliko je to važno“, rekao je Sarkozy Merkelovoj poslije formalne ceremonije.

On je dodao da ovaj dan ne treba slaviti kao pobjedu jedne zemlje nad drugom i da treba upamtiti da su i njemačka djeca, poput francuske djece, plakala za očevima koji su poginuli u ratu.

„Oba datuma, završetak Prvog svjetskog rata i dan pada berlinskog zida, podsjećaju nas da se uvijek moramo boriti za mir i slobodu, da treba da branimo svoje vrijednosti, demokratiju i ljudska prava i da treba da se zalažemo za evropsku solidarnost i partnerstvo sa Amerikom. To je naš zadatak“, rekla je Merkelova.

Ona se zahvalila istoriji što je, kako je rekla, približila dvije zemlje.