Svijet
0

Svijet "ne zna šta da radi sa Kosovom"

FENA
Niko u međunarodnoj zajednici "ne zna šta da radi sa Kosovom", ukazuje danas londonski "Sunday Telegraph" pozivajući se na ocjenu neimenovanog zapadnog diplomate u Prištini.

Poslije samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja i Rusije u Njemačkoj postalo je, ocjenjuje list, jasno da od nove rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o statusu Kosova u dogledno vrijeme neće biti ništa, a takva situacija bi, tvrdi neimenovani zapadni diplomat, mogla cio Balkan da uvede u nove probleme.

Prema "Sunday Telegraphu", albanski lideri na Kosovu su ljuti i nezadovoljni i pripremaju svoj odgovor na neizvjesnost i neuspjeh međunarodne zajednice da, kako citira list privremenog pokrajinskog premijera Agima Cekua, "ispuni svoja obećanja".

Jedan od mogućih odgovora je, podsjeća se, i jednostrano proglašenje nezavisnosti, što bi dovelo do nestabilnosti u cijelom regionu, upozorava se u sedmičnom izdanju desničarskog "Daily Telegrapha" poznatog po dobroj upućenosti u sigurnosna pitanja.

Cekuov zamjenik Lutfi Haziri je izjavio londonskom listu da se takva mogućnost "ne može isključiti".

Izvještač "Sunday Telegrapha" ukazuje i na generalno veoma tešku situaciju na Kosovu.

Privrede kao da nema i ljudi teško žive, a međunarodna administracija, naprimjer, ni poslije osam godina nije osigurala redovito snabdijevanje električnom energijom i vodom za piće, navedeno je u listu.

Žitelji Kosova, ističe list, optužuju međunarodnu administraciju koja "toleriše korupciju i kriminal", od čega jedinu korist imaju lokalni političari koji su se u međuvremenu obogatili.