Ali Khamenei
0

'Svijet ne može zaustaviti iranski nuklearni razvoj'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei rekao je u petak da svijet ne može zaustaviti iranski nuklearni razvoj.

On nije spominjao današnju poruku američkog predsjednika Baracka Obame iranskom narodu o "novom početku" odnosa između dvije zemlje, već je pozdravio testove koji su provedeni prošlog mjeseca u prvoj iranskoj nuklearnoj elektrani u Bushehru na jugu zemlje .

"To je rezultat napretka naših naučnika koji su uvjerili cijeli svijet da put iranskoga nuklearnog napretka ne može biti zaustavljen", rekao je Khamenei, koji je vrhovni iranski autoritet i ima "posljednju riječ" o svim državnim pitanjima.

U odvojenoj poruci povodom obilježavanja iranske Nove godine, predsjednik Irana Mahmoud Ahmadinejad je rekao da su velike sile došle do "krajnje tačke", ali se nije osvrnuo na Obaminu današnju poruku.

Obama je ponudio Iranu "novi početak" u odnosima dviju zemalja čija će osnova biti diplomatija, a ne prijetnje i da su Sjedinjene Države spremne Iranu pružiti ruku mira ako Teheran "otvori svoju pesnicu".

"Moja administracija je odlučna da se diplomatskim putem pozabavi svim pitanjima koja su pred nama i ostvari konstruktivne veze SAD-a, Irana i ostatka svijeta... Želimo poštene odnose, zasnovane na međusobnom poštovanju", rekao je Obama, prenio je Reuters.

Na Obamnu poruku reagirao je pomoćnik iranskog predsjednika Aliakbar Javanfekr, koji je podsjetio da je "upravo" američki predsjednik nedavno produžio sankcije Iranu.

Američka vlada treba uvidjeti svoje prethodne greške i ispraviti ih, rekao je on.