Yusuf Raza Gilani
0

'Svijet mora spriječiti sukob Indije i Pakistana'

FENA
Pakistanski premijer Yusuf Raza Gilani pozvao je u petak međunarodnu zajednicu da učini sve kako bi se izbjegla eskalacija između Indije i Pakistana nakon napada u Mumbaiju, naglasivši da je situacija na granici dviju zemalja "krhka".

Gilani je trebalo da se tokom dana u Islamabadu sastane s novoizabranim američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom, kako bi s njim razmotrio pogoršanje indijsko-pakistanskih odnosa nakon napada u Mumbaiju krajem novembra.

"Svijet ne smije dozvoliti širenje napetosti između Indije i Pakistana", rekao je Gilani na jednom seminaru o demokratiji, opisujući situaciju na njihovoj granici "jako krhkom".

Gilani je naglasio da je Indija odbacila njegove prijedloge o saradnji u istrazi napada koje New Delhi pripisuje islamističkoj skupini sa sjedištem u Pakistanu - Lashkar-e-Taibi.

Zvaničnici dviju nuklearnih sila južne Azije ne prestaju pothranjivati ratničku retoriku nakon napada.

Napadi u Mumbaiju prekinuli su indijsko-pakistanski mirovni proces pokrenut 2004., što Gilani smatra "žalosnim" jer , kazao je, njegova zemlja pokazuje "nepokolebljivo opredjeljenje za dijalog".

On je izjavio kako njegova zemlja nastavlja da "iskreno i nepokolebljivo" traži mogućnosti jačanja mira u južnoj Aziji, očekujući da bi poboljšanje odnosa dviju zemalja omogućilo rješavanje nekoliko velikih problema, posebno pitanje Kašmira.