Anketa BBC-a
0

Svijet je razočaran kapitalizmom

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Razočaranje kapitalizmom prisutno je gotovo svuda u svijetu, 20 godina poslije rušenja Berlinskog zida kojeg je pad simbolično označio i pad komunizma u istočnoj Evropi, pokazuje anketa koju je u ponedjeljak objavio BBC World Service.

Samo 11 posto ispitanika u 27 zemalja smatra da je kapitalistička ekonomija djelotvorna, a od tog broja njih 51 posto vjeruje da tu ekonomiju valja reformirati i više regulirati. U samo dvije države, a to su Sjedinjene Države (25 posto) i Pakistan (21 posto), ispitanici smatraju da kapitalizam dobro funkcionira u sadašnjem obliku. Anketa, provedena između 19. juna i 13. oktobra obuhvatila je 29.033 osoba, a rezultati su objavljeni u ponedjeljak, na 20. godišnjicu pada Berlinskog zida, koja se obilježava u vrijeme ekonomske i finansijske krize, najveće poslije velike krize 1929. godine.

Jedva nešto više od polovine ispitanika odobrava raspad Sovjetskog Saveza (njih 54 posto), dok 22 posto ispitanika drži da je to bilo 'loše', a 24 posto nema o tome mišljenje. Da je to bio dobar potez smatraju ponajviše Amerikanci, njih 81 posto, a slijede ih Poljaci (80 posto), Nijemci (79 posto), Česi (63 posto). Naprotiv, na istoku 61 posto Rusa i 54 posto Ukrajinaca žali za raspadom SSSR-a. Općenito, 23 posto ispitanika smatra da je sadašnji kapitalizam nepopravljivo loš i da je potreban novi model. Tako misli najveći broj Francuza, njih 43 posto, a slijede Meksikanci (38 posto) te Brazilci (35 posto).

Većina ispitanika u 17 od 27 zemalja traži veću regulaciju finansijskog svijeta. Najviše se za to zauzimaju Brazilci (87 posto), a slijede Čileanci, Francuzi, Španci te Kinezi (71 posto).