Žrtve nacizma i fašizma
308

Svijet danas odaje počast za šest miliona Jevreja ubijenih u holokaustu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se svakog 27. januara. Na ovaj dan se prisjeća i odaje počast šest miliona ubijenih Jevreja, među kojima su i brojni iz Bosne i Hercegovine.
Profesor historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Husnija Kamberović je u prošlogodišnjem razgovoru za Klix.ba napomenuo da su bosanskohercegovački Jevreji proporcionalno bili najbrojnije žrtve Drugog svjetskog rata.

Prema njegovim riječima, od skoro 14.500, koliko ih je bilo u aprilu 1945. godine, holokaust ih je preživjelo blizu 2.000. Većina njih su ubijeni u logorima Jasenovac, Stara Gradiška i Aušvic. Osim toga, Jevrejima je tokom rata imovina opljačkana.

Mnogi od njih su dali veliki doprinos u borbi protiv fašista i nacista širom Evrope. Neki od njih su bili i narodni heroji, a jedan takav bio je i Nisim Albahari. Jevreji Bosne i Hercegovine dali su i daju veliki doprinos razvoju Bosne i Hercegovine.

Za to je zaslužna i nedavno preminula sarajevska profesorica arhitekture Greta Weinfeld Ferušić, koja je bila među preživjelim žrtvama holokausta. Smatra se da je bila među prvim arhitekticama u Bosni i Hercegovini te da je zaslužna za afirmaciju žena u arhitekturi.

Ni 77 godina od završetka Drugog svjetskog rata, tokom kojeg se desio holokaust, u Sarajevu, čija je jevrejska zajednica vrlo značajna, ne postoji spomenik žrtvama holokausta. Kamberović je saglasan da spomenik treba biti izgrađen.