Svinjska gripa se širi
0

Svijet bi morao da se pripremi na najgore

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Postoji izreka da "laž često prevali pola svijeta, dok istina još nije navukla ni čizme" i slično se može reći i za mutirane viruse, kao što je virus svinjske gripe, piše britanski dnevnik "Independent".

Ovaj virus je za samo dvije sedmice uspio da iz Meksika stigne do New Yorka i Novog Zelanda, a zaduženi za zdravlje stanovništva i dalje očajnički nastoje da razotkriju suštinu nove prijetnje.

Meksički ministar zdravlja Hoze Anhel Kordova rekao je da je broj žrtava nove vrste virusa svinjske gripe porastao na 103, da se od 1.600 lica za koje se sumnja da su zaraženi njih oko 400 nalazi u bolnici.

List ističe da je nesumnjivo da je zaraza za par sedmica pokosila trećinu ljudskih života koje je ptičija gripa odnijela tokom cijele decenije, kao i to da se za razliku od ptičije gripe, ova infekcija prenosi sa čovjeka na čovjeka.

Prema pisanju dnevnika, iako još ima nepoznanica o bolesti, uključujući mogućnost da je ljudske živote u Meksiku odnio drugi, nepovezani virus, koji bi se teže probio van granica zemlje, svijet bi morao da se priprema za najgore.

Razmjena informacija o žarištima zaraze je tu od ključnog značaja.

"Independent" primjećuje da je od prvog smrtnog slučaja u Meksiku do slanja uzorka u američki Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti prošlo čitavih pet dana.

"U ovoj borbi ključno je da svi rade zajedno - državni protekcionizam u jeku moguće pandemije gripa, kontraproduktivan je kao i uzdržavanje od trgovine u jeku globalne recesije. Najbolja odbrana protiv globalizacije zaraze je globalna saradnja", zaključuje "Independent".