Javno poticali na zločin
6

Švicarski sud kaznio četvoricu demonstranata zbog transparenta "Ubij Erdogana"

L. S.
Plakat "Ubij Erdogana" na demonstracijama u Bernu (Foto: EPA-EFE)
Plakat "Ubij Erdogana" na demonstracijama u Bernu (Foto: EPA-EFE)
Švicarski sud kaznio je četiri osobe zbog transparenta korištenog tokom protesta u Bernu 2017. godine protiv turske vlade na kojem je osim riječi "Ubij Erdogana" pokazan pištolj uperen u sliku turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Visoki sud u Bernu proglasio je četvoricu demonstranata krivima za javno poticanje na počinjenje zločina ili nasilja. Na presude su uložene žalbe Saveznom sudu Švicarske.

Najnovijom presudom poništene su zapravo oslobađajuće presude koje je Regionalni sud Bern-Mittelland izrekao u martu 2022. četvorici ljevičarskih demonstranata, kako je detaljno navedeno u presudi od 65 stranica.

Svaki od optuženih kažnjen je u različitim iznosima, u ukupnom iznosu od 12.246 dolara zbog učešća u kontroverznim demonstracijama što predstavlja značajan razvoj događaja.

S obzirom na ovu ukupnu sliku, u presudi se navodi da je teško shvatiti kako se glagol "ubiti" može tumačiti drugačije od jasnog i nepogrešivog poziva da se ubije šef turske države. Prema presudi višeg suda, na transparentu je stajalo da ga treba upucati iz pištolja.

Nadalje, u presudi se navodi da treba pretpostaviti da je velika vjerovatnoća da će hitac iz pištolja u neposrednoj blizini u glavu ili sljepoočnicu neke osobe rezultirati smrću. S obzirom na ovaj cjelokupni kontekst, transparent je nesumnjivo pozivao na ubistvo turskog predsjednika, a time i na zločin.

Zaključeno je da nema mjesta za metaforičko tumačenje jer javno poticanje na ubistvo osobe nije zaštićeno slobodom izražavanja ili slobodom okupljanja, prenosi Swissinfo.

Podsjećamo, demonstracijama u Bernu u martu 2017. godine pozivalo se na demokratiju u Turskoj.

Na dan protesta Turska je uložila zvaničnu žalbu švicarskom ministarstvu vanjskih poslova u Bernu zbog transparenta. Također, održan je i telefonski razgovor između ministara vanjskih poslova zemalja.