{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarski naučnici: Yasser Arafat je otrovan

F
12.10.2013. u 13:43
7
16
Švicarski naučnici: Yasser Arafat je otrovan
7
Švicarski naučnici: Yasser Arafat je otrovan
Foto: AFP
Izvještaj švicarskih naučnika koji su analizirali tvrdnje da je bivši palestinski lider Yasser Arafat ubijen, sugeriše da je on otrovan.
U izvještaju objavljenom u Journalu lancet objelodanjeno je da su švicarski naučnici, koji su istraživali sumnjive okolnosti Arafatove smrti, našli dokaze o polonijumu 210, visoko radioktivnom elementu.

Poslije analize mrlja krvi, urina i pljuvačke na Arafatovoj odjeći i četkici za zube, oni su našli visoke nivoe elementa koji je možda upotrebljen za ubistvo.

Arafat je umro u novembru 2004. u 75. godini, nakon što se razbolio mjesec dana ranije. U to vrijeme niko nije mogao da utvrdi od čega boluje, ali nakon kasnijih optužbi za ubistvo njegovo tijelo je ekshumirano u novembru 2012.

Direktor Instituta za radiofiziku u Luzani dr. Fransoa Bohud koji je vodio istragu izjavio je za Al Jazeeru: "Mogu da potvrdim da smo izmjerili neobjašnjiv, povišen nivo polonijuma 210 u stvarima gospodina Arafata koji su imali fleke bioloških tečnosti".

Objavljen izvještaj u Journalu lancet takođe potvrđuje da nalazi podržavaju mogućnost Arafatovog trovanja polonijumom 210..., na osnovi forenzičkih istraživanja, bilo je dovoljno sumnji da se preporuči ekshumacija njegovog tijela 2012.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: