Špijunske veze
22

Švicarske novine: Poglavar ruske pravoslavne crkve Patrijarh Kiril je radio za KGB

B. H.
Patrijarh Kiril tokom boravka u Švicarskoj (Foto: Twitter)
Patrijarh Kiril tokom boravka u Švicarskoj (Foto: Twitter)
Švicarske novine Sonntagszeitung i Le Matin Dimanche proučavale su deklasificirane arhive i otkrile da je patrijarh Kiril (Vladimir Gundjajev), poglavar Ruske pravoslavne crkve, špijunirao za KGB u Ženevi 1970-ih pod imenom Mikhaylov.

Godine 1971. 24-godišnji Gundjajev dobio je dopuštenje da se preseli u Ženevu kako bi predstavljao Rusku pravoslavnu crkvu u Svjetskom vijeću crkava. Izvještaji pohranjeni u saveznim arhivima koje je proučavao Sonntagszeitung potvrđuju da je mladi svećenik radio za KGB.

Gundjajevljev dosje ima 37 zapisa između jula 1969. i februara 1989. godine, od kojih se većina odnosi samo na njegove zahtjeve za vizu i ulazak u Švicarsku. Postoje dva zapisa u kojima se navodi da je svećenik stavljen na popis sovjetskih dužnosnika "protiv kojih su poduzete mjere". Nije jasno koje su mjere primijenjene.

"Rečeno nam je: čuvajte se tih svećenika jer su oni agenti KGB-a. Uvijek sam u razgovorima s Kirilom imao osjećaj da traži informacije. Bio je vrlo ljubazan, ali je postavljao mnogo pitanja o egzilu i članovima svećenstva", rekao je anonimni izvor za švicarske novine.

"KGB je želio utjecati na Svjetsko vijeće crkava 1970-ih i 1980-ih kako bi prestalo kritizirati ograničenja vjerskih sloboda u Sovjetskom Savezu i umjesto toga kaznio SAD i njegove saveznike", napisao je u svojoj knjizi njemački teolog Gerhard Besier.

Švicarski mediji primjećuju da Gundjajevljev nećak trenutno služi kao glavni svećenik crkve u Ženevi. Rekao je za Sonntagszeitung da njegov ujak vjerojatno nije bio agent, negod da je stavljen "pod strogi nadzor KGB-a".

Patrijarh Kiril i Ruska pravoslavna crkva odbili su zahtjeve švicarskih medija da komentiraju ovu istragu. Svjetsko vijeće crkava izjavilo je za Sonntagszeitung da nema informacija o ovom pitanju.

Patrijarh Kiril još uvijek posjeduje vilu u švicarskim planinama koju ima otkako je služio u Ženevi. Imanje mu je poklonila Švicarka. Također, u februaru 2020. Open Media otkrila je da Gundjajev ima švicarski sat s dijamantnim kućištem.