|

Švicarska ušla u Schengen

Švicarska ušla u Schengen
0
F
FENA
12.12.2008. u 13:06
5
komentara
0

dijeljenja
Švicarska ušla u Schengen Foto: AFP
Evropska unija i Švicarska Konfederacija ukinule su granične kontrole na svojim kopnenim granicama u četvrtak u ponoć, kada je stupio na snagu Šengenski sporazum.
Švicarska, koja nije članica Evropske unije, izglasala je na referendumu 2005. godine svoj ulazak u šengenski prostor, koji obuhvata 25 zemalja.

Ulaskom u Schengen, Švicarska je povezala svoju bazu podataka s istraživačkim sistemom SIS Evropske unije, informativni sistem Schengena, omogućavajući snagama reda da bolje prate opasne kriminalce.

"Od prvih sedmica nakon priključenja banci podataka Schengena u augustu, uspjeli smo da uhvatimo opasne kriminalce koje smo uzaludno tražili", rekla je zadovoljno u petak švicarska ministrica policije i pravde Eveline Widmer-Schlumpf u razgovoru za nedjeljnik Tachles.

Putnici na aerodromima morat će sačekati 29. marta 2009. za olakšanje kontrola između Švicarske i susjednih zemalja Evropske unije.

Budući da ta zemlja nije članica Evropske unije, kao ni neke druge carinske unije, njezina granična policija nastavit će s pregledima teretnih vozila.

Granice su ukinute s Francuskom, Italijom, Njemačkom i Austrijom, ali Švicarska mora još uvijek osigurati 41 kilometar granice s Lihtenštajnom, koji se nada ući u šengenski prostor 2009.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...