{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska ukida poreske olakšice za bogate strance

F
10.5.2011. u 17:09
0
0
Švicarska ukida poreske olakšice za bogate strance
0
Švicarska ukida poreske olakšice za bogate strance
Michael Schumacher
Nekoliko švicarskih kantona priprema referendume o ukidanju poreskih olakšica za bogate strance, a u slučaju da stanovništvo tako odluči presušit će priliv finansijskih magova iz Londona koji računaju na niske poreze.
Prema pisanju britanskog Daily Telegrapha, šest švicarskih kantona je najavilo referendume o ukidanja poreskih olakšica imućnim strancima. U jednom od njih, Turgau, glasanje bi moglo da se organizira već ove nedjelje.

Inicijativu za ukidanje sličnih poreskih olakšica u cijeloj zemlji zastupaju alijansa ljevičarskih partija frankofonskih kantona Alianc de Gosh, Socijaldemokratska partija, kao i "zeleni".

Strani bogataši, njih oko 4.000 koji žive u Švicarskoj, sada plaćaju paušalni porez - na određenu dogovorenu sumu, a ne na ukupne prihode. Ovo pravo dobijaju sve novopridošlice u zemlju.

Prema riječima jednog poslanika parlamenta, poznati vozač formula Michael Schumacher tako plaća tek deseti dio poreza koji bi morao da izmiruje ako bi se olakšice ukinule.

Specijalni porezi u Švicarskoj veoma su privlačni finansijerima iz Londona i nekih drugih evropskih zemalja.

Više od ostalih, Švicarska mami londonske bankare i menadžere hadge fondova zbog pooštrene regulative u finansijskom sektoru Velike Britanije i uvođenje 50-postotnog poreza na bonuse britanskih "lovatora".

Svoja sjedišta u alpsku zemlju preselila su dva najveća londonska hadge fonda, a planinski zrak Švicarske prija i bogatašima iz Italije, Francuske, Rusije, Njemačke i skandinavskih zemalja.

Nekoliko švicarskih kantona je referendumom već ukinulo poreske olakšice za bogate emigrante iz inostranstva. Tako je jedan od finansijskih centara zemlje, Zuerich, odustao od sličnog oporezivanja od 2010. godine, zbog čega je gotovo polovina imućnih stranaca koji su tu živjeli napustilo tu zemlju.

Vrlo je vjerovatno da će ukidanjem poreskih olakšica i u drugim kantonima primorati bogate strance da napuste Švicarsku i presele se u zemlju s blažim poreskim režimom, kao što je naprimjer Malta, procjenjuju analitičari.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: