Svijet
0

Švicarska spremna prihvatiti zatočenike iz Guantanama

FENA
Švicarska je spremna razmotriti mogućnost da primi zatočenike iz američkog zatvora za osumnjičene za terorizam iz Guantanama na Kubi ako to doprinosi njegovom zatvaranju, saopćila je u srijedu švicarska vlada.

"Švicarska smatra da je zatočenje ljudi u Guantanamu u suprotnosti s međunarodnim pravom. Spremna je razmotriti kako može doprinijeti rješenju problema Guantanama", kaže se u saopćenju.

Švicarska pozdravlja izraženu namjeru američkog predsjednika Baracka Obame da zatvori zatvor u Guantanamu i proučit će sigurnosne i pravne implikacije mogućeg preuzimanja pritvorenika.

Predsjednik Obama je, nekoliko sati po preuzimanju dužnosti, naložio vojnim tužiteljima tribunala za ratne zločine u Guantanamu da podnesu zahtjev da svi slučajevi koji su u toku budu obustavljeni do 20. maja. Riječ je o 21 predmetu, javio je Reuters.

Evropske vlade koje su godinama pozivale na zatvaranje kampa u Guantanamu pod pritiskom su da pomognu u pronalaženje zemalja koje bi prihvatile oko 245 preostalih pritvorenika. U zatvoru u Guantanamu se od njegovog otvaranja 2002. godine nalazilo 750 zatočenika, većinom bez suđenja.

Za vrijeme administracije Georgea W. Busha Washington je uzalud pokušavao uvjeriti svoje saveznike, prije svega u Evropskoj uniji, da prihvate zatvorenike koji se ne mogu vratiti u svoje zemlje, a koje ni SAD ne želi primiti.

Portugal je bio prva zemlja članica EU-a koja je saopćila da će primiti zatvorenike. Francuska je također dala na znanje da je spremna da to učini, ali ostale članice EU-a su bile manje spremne.

Ministri vanjskih poslova EU-a će raspravljati o ovom pitanju na sastanku 26. januara.