Svijet
0

Švicarska nudi azil Snowdenu u zamjenu za svjedočenje protiv NSA

Klix.ba
Edward Snowden
Edward Snowden
Švicarska je navodno odlučila da ne izruči bjegunca i bivšeg američkog obavještajca Edwarda Snowdena ukoliko se on opredijeli da u toj državi svjedoči protiv špijunskih aktivnosti Nacionalne obavještajne agencije SAD-a (NSA), javlja Russia Today.

Glavni švicarski tužilac je rekao da se Snowdenu mora garantovati sigurnost ukoliko dođe da svjedoči, prenosi list Sonntags Zeitung.

Snowdenova sigurnost može biti garantovana ukoliko optužnica protiv njega ima "isključivo politički karakter", javljaju švicarski mediji. Jedina prepreka njegovoj zaštiti bila bi posebna državna privrženost određenim ugovorima sa SAD-om.

Cijela priča je zasnovana na dokumentu koji je navodno ugledao svjetlo dana u novembru prošle godine, a u kojem se predlažu spomenute mjere.

Snowdenov advokat u Švicarskoj Marcel Bosonnet pozdravio je procjenu državnog tužioca.

Aktivistica za prava imigranata Sarah Progin-Theuerkauf rekla je da Snowden ima šansu da dobije azil ukoliko pristane na svjedočenje protiv NSA.

Snowden se trenutno nalazi u Rusiji gdje mu je odobren azil od 12 mjeseci. On je tražen od vlasti SAD-a jer je novinarima obznanio visoko klasificirane tajne dokumente.

Optužen je za kontrašpijunažu i krađu dokumenata NSA.