{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska: Građani glasaju o ograničavanju bonusa

S
3.3.2013. u 09:39
4
1
Švicarska: Građani glasaju o ograničavanju bonusa
4
Švicarska: Građani glasaju o ograničavanju bonusa
Foto: Arhiv
Švicarci danas izlaze na referendum o ograničavanju velikih bonusa koje korporacije isplaćuju svojim zvaničnicima, što bi moglo da pogodi strane privatnike koji su preselili sjedišta svojih kompanija u ovu zemlju da bi plaćali manje poreze u svojim državama.
Ukoliko inicijativa bude podržana, akcionari će dobiti pravo da glasanjem usvoje obavezujuću odluku o kompenzacijama koje se plaćaju izvršnim zvaničnicima i direktorima domaćih i stranih firmi.

Mjerom će biti zabranjena praksa "zlatnih dobrodošlica" i "zlatnih ispraćaja", odnosno isplata jednokratnih bonusa koje viši menadžeri dobijaju kada dolaze u neku kompaniju ili odlaze iz nje. Ovi iznosi ponekad dostižu po nekoliko miliona eura.

Predloženo je i da korporacije posluju sa više transparentnosti. Jedna od mjera je obavještavanje akcionara o zajmovima koje od kompanija uzimaju njeni izvršni zvaničnici, prenio je AP.

Za kršenje predloženih pravila mogla bi biti izrečena kazna do šest godišnjih zarada i do tri godine zatvora.

Pojedine evropske zemlje, kao što su Holandija i Danska, već su usvojile slične zakone, prema kojima akcionari mogu da ograniče bonuse izvršnih zvaničnika. U SAD i Velikoj Britaniji akcionari mogu da glasaju o tome, ali odluka nije obavezujuća.

Prijedlog je podijelio švajcarske poslovne krugove, političke stranke i radničke sindikate. Veći dio švajcarske javnosti naklonjen je predloženim mjerama, pa se očekuje da će referendum biti uspješan.

Do sada nijedna kompanija nije objavila da će napustiti Švajcarsku, ako prijedlozi budu usvojeni.

U skladu sa švicarskom tradicijom direktne demokratije, svaka inicijativa za koju se sakupi 100.000 glasova stavlja se na referendum čiji je rezultat obavezujući.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: