{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarska će primiti 500 sirijskih izbjeglica i olakšati spajanje porodica

F
4.9.2013. u 20:23
0
16
Švicarska će primiti 500 sirijskih izbjeglica i olakšati spajanje porodica
0
Švicarska će primiti 500 sirijskih izbjeglica i olakšati spajanje porodica
Švicarska je odlučila da ublaži uslove spajanja porodica za izbjeglice iz Sirije koje su već u Konfederaciji i saopćila je također u srijedu da će u tri godine primiti 500 izbjeglica.
Švicarska vlada je precizirala da će kontigent od 500 sirijskih izbjeglica "djelimično osjetljivih" stizati u tri godine i bit će podržana u okviru pilot programa integracije koji će dobiti sredstva u iznosu od 12 miliona švicarskih franaka (10 miliona eura).

Osobe koje će biti zadržane su već registrirane kao izbjeglice kod Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR). Radi se posebno o ženama i djeci, ali i hendikepiranim osobama. Prvih pedesetak očekuje se od oktobra.

Švicarski ured za migracije proučava njihove dosjee.

Punoljetna djeca, bake i djedovi, braća i sestre, mala djeca Sirijaca koji legalno žive u Švicarskoj će moći brzo dobiti vizu s blažom procedurom i fleksibilnosti u pogledu traženih dokumenata, rekla je švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga, a prenijela agencija Ats.

Do sada su samo supružnici i maloljetna djeca mogla koristiti mjeru spajanje porodice. Broj Sirijaca prisutnih u Švicarskoj s boravišnom dozvolom ili onih koji su naturalizovani je 1.597. Mjera stupa na snagu odmah.

Švicarska će koordinirati svoju akciju integracije izbjeglica sa Švedskom, Njemačkom, Nolandijom, Danskom i Norveškom, precizirala je ministrica koja je dopustila vraćanje na politiku broja izbjeglica koja je napuštena 2005. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: