Svijet
0

Švicarska će primiti 500 sirijskih izbjeglica i olakšati spajanje porodica

FENA
Švicarska je odlučila da ublaži uslove spajanja porodica za izbjeglice iz Sirije koje su već u Konfederaciji i saopćila je također u srijedu da će u tri godine primiti 500 izbjeglica.

Švicarska vlada je precizirala da će kontigent od 500 sirijskih izbjeglica "djelimično osjetljivih" stizati u tri godine i bit će podržana u okviru pilot programa integracije koji će dobiti sredstva u iznosu od 12 miliona švicarskih franaka (10 miliona eura).

Osobe koje će biti zadržane su već registrirane kao izbjeglice kod Visokog komesarijata za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR). Radi se posebno o ženama i djeci, ali i hendikepiranim osobama. Prvih pedesetak očekuje se od oktobra.

Švicarski ured za migracije proučava njihove dosjee.

Punoljetna djeca, bake i djedovi, braća i sestre, mala djeca Sirijaca koji legalno žive u Švicarskoj će moći brzo dobiti vizu s blažom procedurom i fleksibilnosti u pogledu traženih dokumenata, rekla je švicarska ministrica pravosuđa Simonetta Sommaruga, a prenijela agencija Ats.

Do sada su samo supružnici i maloljetna djeca mogla koristiti mjeru spajanje porodice. Broj Sirijaca prisutnih u Švicarskoj s boravišnom dozvolom ili onih koji su naturalizovani je 1.597. Mjera stupa na snagu odmah.

Švicarska će koordinirati svoju akciju integracije izbjeglica sa Švedskom, Njemačkom, Nolandijom, Danskom i Norveškom, precizirala je ministrica koja je dopustila vraćanje na politiku broja izbjeglica koja je napuštena 2005. godine.