{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarci uskoro u Schengenu

F
FENA
10.9.2008. u 12:52
0
0
Švicarci uskoro u Schengenu
0
Švicarci uskoro u Schengenu
Foto: Reuters
Evropski stručnjaci prije nekoliko dana završili su posjetu Švicarskoj nakon koje trebaju objaviti izvještaje o tome je li Švicarska spremna za ulazak u šengenski prostor bez kontrola granica, piše u srijedu agencija Agence Europe.
Stručnjaci će se ponovno sastati 26. septembra u Bruxellesu kako bi sastavili dokument o svojoj posjeti, a ako zaključe da Švicarska ispunjava sve kriterije Vijeće će odlučiti o njezinom ulasku u Schengen.

Ministri za pravosuđe i unutarnje poslove razmotrit će to pitanje 24. oktobra u Luxembourgu, a konačna odluka Vijeća koja bi trebala omogućiti Švicarskoj da uđe u Schengen kao punopravna članica očekuje se prije kraja godine.

Švicarci su se na referendumu 2005. izjasnili za ulazak u Schengen.

Šengenski prostor trenutno obuhvaća 24 zemlje, od kojih su 22 članice EU-a, te dvije nečlanice - Island i Norveška. Usred toga prostora nalazi se Švicarska, koja također nije članica EU-a, podsjeća Hina.

Od zemalja članica EU izvan Schengena su Velika Britanija i Irska, koje su se odlučile trajno ostati izvan, te Kipar, Rumunjska i Bugarska, koje još nisu za to spremne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: