Skoro 70 posto glasača protiv
2

Švicarci protiv potpune zabrane pušenja

SRNA
Švicarci su danas na referendumu odbacili prijedlog o pooštravanju zakona o zabrani pušenja u zatvorenim radnim prostorijama i na javnim mjestima, prenijeli su lokalni mediji.

Prebrojavanjem glasova u skoro svih 26 kantona utvrđeno je da je prijedlog zakona o potpunoj zabrani pušenja ubjedljivo odbijen.

Ciriški dnevni list "Noah cirher Zeitung" prenio je da je prijedlog odbijen skoro dvotrećinskom većinom.

List "Tribun" iz Ženeve objavio je da je u nekim kantonima skoro 70 posto glasača odbacilo potpunu zabranu pušenja. U samoj Ženevi većina građana bila je za prijedlog, njih 52 posto, dok je 48 posto bilo protiv.

Švicarska je usvojila federalni zakon o zabrani pušenja u zatvorenim radnim prostorima i na javnim mjestima prije više od dvije godine, ali je zakon dozvoljavao brojne izuzetke.

To je dovelo do njegove šarolike primjene u 26 švicarskih kantona.

Osam kantona, uključujući Ženevu, uvelo je potpunu zabranu pušenja u zatvorenim radnim prostorima, poput restorana i kafića, kao i na javnim mjestima koja obuhvataju bolnice. Ostalih 18 kantona primjenjivali su zakon na manje striktan način.

U 11 kantona pušenje je bilo dozvoljeno u kafićima, barovima i restoranima površine do 80 metara kvadratnih i u većim prostorima sa posebnim sobama za pušače. U ostalih sedam kantona, pušenje je bilo dozvoljeno samo u posebnim prostorijama.

Građani su se danas izjasnili o standardizaciji primjene zakona, po modelu njegovog dosljednijeg tumačenja, bez izuzetaka.