{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarci protiv potpune zabrane pušenja

S
23.9.2012. u 20:04
2
7
Švicarci protiv potpune zabrane pušenja
2
Švicarci protiv potpune zabrane pušenja
Švicarci su danas na referendumu odbacili prijedlog o pooštravanju zakona o zabrani pušenja u zatvorenim radnim prostorijama i na javnim mjestima, prenijeli su lokalni mediji.
Prebrojavanjem glasova u skoro svih 26 kantona utvrđeno je da je prijedlog zakona o potpunoj zabrani pušenja ubjedljivo odbijen.

Ciriški dnevni list "Noah cirher Zeitung" prenio je da je prijedlog odbijen skoro dvotrećinskom većinom.

List "Tribun" iz Ženeve objavio je da je u nekim kantonima skoro 70 posto glasača odbacilo potpunu zabranu pušenja. U samoj Ženevi većina građana bila je za prijedlog, njih 52 posto, dok je 48 posto bilo protiv.

Švicarska je usvojila federalni zakon o zabrani pušenja u zatvorenim radnim prostorima i na javnim mjestima prije više od dvije godine, ali je zakon dozvoljavao brojne izuzetke.

To je dovelo do njegove šarolike primjene u 26 švicarskih kantona.

Osam kantona, uključujući Ženevu, uvelo je potpunu zabranu pušenja u zatvorenim radnim prostorima, poput restorana i kafića, kao i na javnim mjestima koja obuhvataju bolnice. Ostalih 18 kantona primjenjivali su zakon na manje striktan način.

U 11 kantona pušenje je bilo dozvoljeno u kafićima, barovima i restoranima površine do 80 metara kvadratnih i u većim prostorima sa posebnim sobama za pušače. U ostalih sedam kantona, pušenje je bilo dozvoljeno samo u posebnim prostorijama.

Građani su se danas izjasnili o standardizaciji primjene zakona, po modelu njegovog dosljednijeg tumačenja, bez izuzetaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: