Svijet
0

Švicarci neće duže godišnje odmore

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Švajcarska državna televizija javila je da sve ukazuje na to da su se glasači u toj zemlji na današnjem referendumu negativno izjasnili prema prijedlogu za produženje plaćenih godišnjih odmora.

Prema rezultatima ankete na izlazu sa glasačkih mjesta, oko 67 odsto njih se izjasnilo protiv, dok je samo 33 odsto glasalo za produženje odmora. Referendum je raspisan nakon što je Kongres radničkih sindikata u Švicarskoj prikupio neophodnih 100.000 potpisa.

Vodeći poslodavci, kao i ministri iz konzervativnih i socijaldemokratskih stranaka, pokrenuli su razne kampanje protiv incijative. Ulice, željezničke stanice i aerodromi izlijepljeni su plakatima na kojima piše: "Više odmora - manje poslova". U proteklih 25 godina Švicarci imaju pravo na četiri sedmice godišnjeg odmora. 

Sindikati tvrde da su potrebne još dvije sedmice, pošto je zbog sve veće konkurencije, tehnološkog napretka i globalizacije, rad postao sve teži. 

Švicarska, koja nije članica EU, trenutno ima isti četvorosedmični minimum za godišnje odmore, kao u evropskom bloku. Međutim, prema zakonima u pojedinim članicama EU, poput Austrije, Francuske, Italije i Švedske, zaposleni imaju najmanje pet sedmica plaćenih odmora.