Liberalizacija društva
228

Švicarci na referendumu podržali legalizaciju istospolnih brakova

B. R.
Više od 60 posto Švicaraca podržali legalizaciju istospolnih brakova (Foto: EPA-EFE)
Više od 60 posto Švicaraca podržali legalizaciju istospolnih brakova (Foto: EPA-EFE)
Više od 60 posto Švicaraca danas je referendumskim odlučivanjem podržalo legalizaciju istospolnih brakova, pokazuju izlazne ankete nakon referendumskog glasanja.
Švicarska će se time pridružiti drugim Zapadnim državama u kojima su ranije ozakonjeni istospolni brakovi. Ovome se protivio konzervativni dio društva smatrajući da će se time ugroziti temelji tradiocionalne porodice.

Osobama koje su u istospolnoj zajednici je 2007. omogućeno da registruju ovakvu zajednicu, ali su im bila uskraćena pojedina prava. Sada će im biti dozvoljeno da usvoje djecu te će bračnoj zajednici koju isključivo čine žene biti dozvoljeno da potomke dobiju korištenjem donirane sperme.

Antonia Hauswith, koja je vodila kampanju "Brak za sve", najavila je da će zbog ovakve odluke u Bernu biti priređeno slavlje. S druge strane, političarka desničarske Švicarske narodne stranke Monika Rueegger je poručila da će ovakvom odlukom izgubiti očevi i djeca.

U više od 20 država, uglavnom u zapadnoevropskim, ozakonjeni su istospolni brakovi. Zakon kojim je to omogućeno usvojen je u decembru prošle godine, ali su konzervativne stranke tražile referendumsko izjašnjavanje, podsjeća BBC.

Za napomenuti je da su i predreferendusmke ankete pokazivale da će većina Švicaraca podržati legalizaciju istospolnih brakova.