Svijet
9

Švicarci kupili IKEA-ine montažne kuće za izbjeglice, pa ih uklonili zbog opasnosti od požara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Grad Cirih je kupio 62 montažne kuće od kompanije IKEA kako bi služile kao sklonište sirijskim izbjeglicama, no, sigurnosni testovi su pokazali da postoji opasnost od požara, pa su kuće uklonjene.

Kako u Švicarsku dolazi sve veći broj izbjeglica, gradske vlasti su odlučile od kompanije IKEA kupiti montažna skloništa. Kupljeno je ukupno 62 kućica koje su bile dovoljno velike za smještaj 250 ljudi. Kućice je predstavio kancelar Ciriha Raphael Golta u petak, a samo nekoliko sati kasnije je saopćeno da neće biti korištene jer su sigurnosni testovi pokazali da postoji opasnost od požara, kao i da nisu zadovoljeni švicarski zakoni o zaštiti od požara.

Također, testovima je utvrđeno da se skloništa veoma lako mogu zapaliti i brzo izgorjeti. Golta je bio veoma iznenađen, ali je insistirao da su gradske vlasti uradile najbolje s obzirom na okolnosti.

"Moramo smjestiti 40 posto više azilanata u periodu od dva mjeseca, zbog čega smo bili primorani djelovati brzo i izabrati najbolje moguće rješenje", izjavio je Golta.

Kućice, odnosno skloništa, razvijene su u saradnji švedskog proizvođača namještaja IKEA-e i UN-ove agencije za izbjeglice. Skloništa su se našla i u hiljadama drugih izbjegličkih kampova, posebno u Grčkoj gdje dolazi veliki broj ljudi.

Grad Cirih je saopćio da se pri kupovini kućica oslonio na sigurnosne informacije dobijene od UNHCR-a i švedske studije.

No, regionalne vlasti su zahtijevale novi test nakon što je Njemačka izrazila zabrinutost zbog preciznosti švedskih testova.

Glasnogovornica UNHCR-a Anja Klug je rekla da će ova organizacija uporediti švicarske i švedske rezultate.

Švicarski kanton Argau planira smjestiti 300 izbjeglica i trenutno traži alternative. Švicarci očekuju da će ove godine azil zatražiti 39.000 ljudi, dok je taj broj 2014. godine iznosio 23.800.