Svijet
0

Švicarci kopaju najduži tunel na svijetu

Sarajevo-x.com
Alpe
Alpe
Švicarci su počeli kopati novi tunel ispod Alpa, koji će omogućit smanjenje dužine putovanja između Ciriha i Milana. Stoljećima su Alpe bile prirodna prepreka za trgovinsku razmjenu roba između sjeverne i južne Evrope.

Slanje italijanskih vina u Holandiju ili njemačkih mašina u Grčku, značilo je dugo i sporo putovanje kroz skučene alpske doline i kroz mnogobrojne tunele.

Neprohodnost i rizičnost puteva kroz švicarski tunel ''Gotthard'' i francuski ''Mont Blanc'' u posljednjih deset godina odnijeli su mnogo žrtava.

Godine 1994. Švicarci su na referendumu održanom u cijeloj državi, glasali da se teret koji prolazi kroz njihovu zemlju prevozi željeznicom zbog očuvanja okoliša. Taj ambiciozni plan nije sproveden preko noći, ali inžinjerski projekat polako dobija oblik.

Duboko ispod Alpi, Švicarci grade prugu za spajanje Ciriha i Milana. Sa svojih 57 kilometara bit će to najduži tunel na svijetu. Nova pruga omogućit će vozovima da idu brzinom do 240 km/h što će vrijeme putovanja od Ciriha do Milana smanjiti sa četiri na dva i po sata. To znači da će putovanje vozom biti brže nego avionom.

Na radovima u tunelu angažovano je preko 2.000 radnika koji rade 24 sata dnevno na temperaturi od 30˘C.

Po završetku izgradnje, turisti će u rekordnom vremenu moći doći na Alpe gdje će ih najduži lift na svijetu podići na planinske vrhove.

Švicarci su ubijeđeni da će im tunel donijeti mnoge pogodnosti.