|

Švicarci izglasali odobrenje olakšica za dobijanje državljanstva

Švicarci izglasali odobrenje olakšica za dobijanje državljanstva
1
S
SRNA
12.2.2017. u 14:39
9
komentara
1

dijeljenja
Švicarci izglasali odobrenje olakšica za dobijanje državljanstva Foto: EPA
Glasači u Švicarskoj odobrili su danas ublažavanje propisa za dobijanje državljanstva, što će olakšati migrantima treće generacije da postanu državljani te zemlje.
Prema izlaznim anketama, čije rezultate je objavila medijska mreža SRF, nove propise odobrilo je 59 posto glasača, u odnosu na 41, koliko je bilo protiv.

Četvrtina švicarske populacije su stranci, što je relativno visoka stopa u poređenju sa drugim zemljama u kojima je jednostavnija procedura za djecu i unuke migranata da budu naturalizovani.

Vlada je lobirala za ovu mjeru koja će pomoći mladim ljudima rođenim i odraslim u Švajcarskoj, a čiji su se djede i bake doselili u ovu zemlju. Prema važećoj proceduri, oni su suočavaju sa dugim i skupim postupkom dobijanja državljanstva.

Novi ustavni amandmani pojednostavljuju, ali ne čine automatskom naturalizaciju dobro integrisanih osoba starijih od 25 godina, koji su rođeni u Švicarskoj i koji su išli u školu u toj zemlji najmanje pet godina, koji dijele kulturne vrijednosti, govore nacionalnim jezikom i ne zavise od državne pomoći.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...