{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Švicarci danas glasaju na tri referenduma

A
30.11.2014. u 16:25
3
25
Švicarci danas glasaju na tri referenduma
3
Švicarci danas glasaju na tri referenduma
Foto: EPA
Švicarci danas glasaju na tri referenduma - o ograničenju broja imigranata, povećanju fondova zlata i ukidanju poreznih povlastica za strance.
Ovo glasanje je drugo od februara ove godine čiji rezultati trebaju odrediti da li da se broj useljenika u tu zemlju reducira sa 80.000 na 16.000 godišnje. Oni koji su za to da se znatno ograniči broj imigranata boje se porasta populacije stranih državljana u zemlji i smatraju da bi se ograničenjem broja imigranata zaštitili državni resursi i okoliš. Oni koji se protive takvoj odluci smatraju da će ograničavanje broja useljenika imati negativan utjecaj na ekonomiju i odnose sa Evropskom unijom, jer je većina stranaca koji žive u Švicarskoj porijeklom iz zemalja EU.

Prema Federalnom zavodu za statistiku Švicarske, u toj zemlji živi oko 8,18 miliona ljudi među kojima su četvrtina stranci.

Referendum o zlatu našao se u središtu pažnje finansijskih tržišta, jer bi u slučaju njegovog usvajanja moglo doći do tzv. zlatne groznice. Ukoliko Švicarci glasaju "za", Nacionalna banka će morati držati najmanje 20 posto sredstava u zlatu. Banka će također morati kupiti 1.500 tona zlata tokom sljedećih pet godina i neće smjeti prodavati rezerve zlata.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: