Boris Tadić
0

Svi zločinci moraju dobiti zasluženu kaznu

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je u petak, povodom 13. godišnjice zločina u Srebrenici, da je nova vlast u Srbiji potpuno privržena završetku saradnje s Haškim sudom (ICTY) i hapšenju optuženog za ratne zločine Ratka Mladića.

"Za Srbiju je izuzetno važno da se pitanje ratnih zločina i zločinaca okonča i ona je do sada, poštujući vlastite zakone i međunarodno pravo, izručila 43 optužena ICTY-u", podsjetio je Tadić, a prenjela pres-služba predsjednika.

"Na dan kada se sjećamo srebreničkih žrtava, 11. jula, odajemo poštu i svim drugim nevino stradalima. Poštujući tuđe žrtve i razumijevajući tuđu nesreću, nalazimo snagu za pomirenje bez koga nema budućnosti i dobrosusjedstva na Balkanu", rekao je predsjednik Srbije.

"Srebreničke žrtve su trajna opomena koja nas obavezuje da se svi optuženi za ratne zločine nađu u Haagu. Nevino stradali obavezuju i Tribunal za ratne zločine da sve krivce adekvatno kazni i da pravda zaista bude zadovoljena."

"Da bi sve žrtve u našem regionu konačno našle spokoj, svi zločinci, bez obzira na naciju i vjeru, bez obzira da li se zovu Mladić, Orić, Haradinaj ili Gotovina, moraju dobiti zasluženu kaznu", naglasio je Tadić.

"Kažnjavanjem zločinaca, međusobnim uvažavanjem i pomirenjem ostvarujemo uslove za integraciju našeg zajedničkog prostora u Evropsku uniju i ostvarenje boljih životnih perspektiva za sve nacije, za sve građane našeg regiona", zaključio je predsjednik Srbije.