Kanadski premijer
0

"Svi zavide Kanadi"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Kanadski premijer Steven Harper smatra da je njegova zemlja predmet zavisti cijelog svijeta.

"Kanada je i dalje posebno mjesto na svijetu. Mi smo snažna razvijena zemlja i svi gledaju u našu politiku kao rješenje za krizu. Mi smo jedna zemlja kojoj svi zavide i svi bi željeli da budu kao ona", rekao je Harper na kraju samita G20 u Pitsburgu.

Harper je dodao da bi i druge zemlje G20 željele da budu razvijena ekonomija, kao Kanada, sa svim beneficijama koje pruža svojim građanima i da u isto vrijeme ne bude izvor krize niti ima domaćih problema koji bi uticali na stvaranje krize.

 "Mi smo jedan od najstabilnijih režima u istoriji. Po tome smo zaista jedinstveni", rekao je on, dodajući da  Kanada već više od 150 godina uživa nesmetanu parlamentarnu demokratiju.

On je ocijenio da je Kanada dovoljno velika da napravi razliku, ali ne i dovoljno velika da nekome prijeti,  a to je velika stvar ako se pravilno koristi.

Harper, koji je poznat kao skroman i miran političar, iskoristio je rutinsko pitanje na konferenciji za novinare  za jedan strastan govor u pohvalu svoje zemlje od 33 miliona stanovnika i načinom na koji se izborila sa  globalnom ekonomskom krizom.

Kanada, koja je prije recesije imala višak u budžetu i izbjegla velike bankarske probleme, manje je pogođena krizom od većine svojih partnera.