Podaci instituta
1

Svi zaraženi majmunskim boginjama u Njemačkoj su muškarci

S. Š.
(Ilustracija: Shutterstock)
(Ilustracija: Shutterstock)
Tri sedmice nakon prvog otkrića majmunskih boginja u Njemačkoj broj zaraženih koje je registrovao institut za borbu protiv zaraznih bolesti Robert Koch porastao je na 113 i svi su muškarci.

Prema ranijim podacima, čini se da je Njemačka jedna od evropskih država s posebno visokim brojem zaraženih, zajedno s Velikom Britanijom, Španijom i Portugalom.

"Prema dosadadšnjim podacima, evidentirano je 113 slučajeva zaraze majmunskih boginja. U svim slučajevima zaraze u Njemačkoj prijavljenim Institutu, radi se o muškarcima", rekla je u srijedu predstavnica Instituta.

U svijetu sve više raste zainteresovanost za vakcinu protiv majmunskih boginja. Danska biotehnološka kompanija koja je donedavno imala samo šest kupaca za svoju vakcinu, sada je preplavljena narudžbama - i smišlja kako da zadovolji potražnju.

Bavarski nordijski Imvanex jedini je lijek na svijetu za zaštitu od majmunskih boginja. Licenciran je protiv velikih i majmunskih boginja u SAD-u (gdje je poznat kao Jynneos) i Kanadi (kao Imvamune). U EU je odobren za male boginje, a licenca za majmunske boginje je u izradi.

Izvještaji medija iz cijele Evrope otkrivaju da su ugovori za desetine hiljada doza nedavno potpisani u Njemačkoj, Italiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Neke od ovih zemalja već primjenjuju vakcinu bliskim kontaktima s potvrđenim slučajevima, a očekuje se još mnogo narudžbi.

“Ljudi zaista očajnički žele doći do Imvanexa, Jynneosa ili Imvamunea zbog povećane sigurnosti u odnosu na druge vakcine”, rekao je Paul Chaplin, glavni izvršni direktor Bavarian Nordic, tokom konferencijskog poziva u utorak, piše Politico.

SAD su u ponedjeljak objavile da imaju 36.000 doza na zalihama i dale su instrukcije biotehnologiji da isporuči dodatnih 36.000 doza u narednim danima.