Turska
0

Svi uhapšeni zbog masakra pripadnici seoske straže

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Osam ljudi uhapšenih zbog masakra na jugoistoku Turske, u kojem su prije dvije noći ubijena 44 svata, pripadnici su Seoske straže, paravojne jedinice pod kontrolom vlasti formirane radi borbe protiv kurdskih separatista u jugoistočnoj Turskoj, saopćili su dužnosnici u srijedu.

Zbog učešća Seoske straže u najtežem masovnom ubistvu u savremenoj historiji Turske, zemlje kandidata za EU, vlada u Ankari bit će izložena snažnom pritisku da obuzda oružane formacije koje grupe za zaštitu ljudskih prava već duže vrijeme optužuju za ilegalna ubistva i trgovinu drogom, a turska policija i vojska podržavaju zbog pomoći u borbi protiv separatista, prenio je Reuters.

Britanska agencija je navela da Seoska straža, paravojna formacija osnovana 1985. godine kako bi zaštitila stanovništvo na jugoistoku Turske od napada gerilaca separatističke Radničke partije Kurdistana, sada ima oko 57.000 pripadnika.

Turski dužnosnici u gradu Mardinu, koji su željeli ostati neimenovani, rekli su Reutersu da svih osam uhapšenih zbog masakra pripada toj oružanoj grupi.

Nacionalna agencija Anadolija je prethodno izvijestila da su privedena osmerica ljudi, među kojima jedan 14-godišnji dječak, ali da protiv njih još nisu podignute optužnice.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Beshir Atalaj izrazio je u utorak uvjerenje da je motiv napada bila krvna osveta, dok je turski premijer Recep Tayyip Erdogan rekao da "nijedna tradicija ne opravdava ubistva".

Pitanje je, međutim, šta će poduzeti Erdoganova vlada u vezi sa Seoskom stražom koju, kako je primijetio Reuters, nije moguće lako raspustiti, posebno u doba globalne ekonomske krize koja je pogodila i Tursku.

Deutsche Welle prenosi u srijedu pisanje njemačke štampe o krvoproliće čija se brutalnost jedva može zamisliti a koje je potreslo Tursku: 21 muškarac, 17 žena i šestero djece ubijeno je u napadu na svadbu na jugoistoku zemlje – području uglavnom naseljenom Kurdima.

Da li je povod zaista bila svađa oko mlade? Ona je također ubijena u ovom napadu, kao i mladoženja. Bez sumnje arhaična predodžba časti i pravičnosti – posebno kada je riječ o odnosima muškarca i žene – i naklonost da se konflikti rješavaju nasiljem upravo su među Kurdima vrlo rasprostranjeni.

I u samoj Njemačkoj doseljenici ili njihova djeca, koja su ovdje odrasla, padaju kao žrtve pojedinačnih ubistava iz časti ili krvnih osveta, prenosi DW.