Suzbijanje pandemije
11

Svi u Engleskoj će se moći besplatno testirati dva puta sedmično

Klix.ba
Brzi testovi daju rezultate već za 30 minuta (Foto: EPA-EFE)
Brzi testovi daju rezultate već za 30 minuta (Foto: EPA-EFE)
Svi u Engleskoj imat će mogućnost da besplatno dobiju dva brza testiranja na koronavirus svake sedmice, a primjena odluke počinje od petka, 9. aprila. Kompleti za testiranje bit će dostupni besplatno na mjestima za testiranje, u apotekama, ali i putem pošte.

Brzi testovi, koji daju rezultate za oko pola sata, već se nude školskoj djeci i njihovim porodicama, kao i onima koji moraju napustiti dom zbog posla.

Vlasti smatraju da će nuđenje testova svima pomoći u suzbijanju širenja virusa u vrijeme dok se u ovoj zemlji ukidaju ograničenja. S druge strane, kritičari programa kažu da bi ova praksa mogla postati skandalozna, zbog rasipanja novca.

Ova odluka dolazi u vrijeme kada se premijer Boris Johnson sastaje s kabinetom kako bi potpisao sljedeću fazu ublažavanja mjera. Ona uključuje otvaranje trgovina te postepeno otvaranje pubova i restorana.

Na konferenciji za medije poslije stastanka očekuje se da premijer iznese i planove za takozvane Covid pasoše. Međutim, desetine zastupnika protivi se tome te se Johnson suočava s mogućnošću pobune među brojnim konzervativcima, piše BBC.