Svijet
9

Svi prilazi Bagdadu blokirani: Policija na demonstrante ispaljuje suzavac, čuju se pucnji

Klix.ba
(Foto: AFP)
Vanrednom stanju u Bagdadu se ne nazire kraj nakon što su u zgradu pdržavnog parlamenta upali demonstranti nezadovolji radom državnog aparata.

Svi prilazi glavnom gradu Iraka su blokirani kako bi se osigurala minimalna bezbjednost građana, a glasnogovornik Ujedinjenih nacija u Iraku javlja kako su objekti međunarodnih organizacija unutar Zelene zone zaštićeni i zaključani iznutra.

Iračke antiterorističke jedinice još uvijek nisu pozvane u pomoć, dok su policijske snage već poduzele aktivnosti protiv demonstranata. Naime, iako još uvijek nema djelovanja koje bi dovelo do protjerivanja građana iz zgrade parlamenta, policija suzavcem i ispaljivanjem metaka u zrak blokira daljnji i dodatni upad demonstranata u Zelenu zonu.

Specijalne policijske snage sprječavaju prilazak ambasadi Sjedinjenih Američkih Država koja se također nalazi u Zelenoj zoni, a na terenu su i posebne jedinice predsjedničke garde.

Podsjećamo, u glavnom gradu Iraka proglašeno je stanje uzbune nakon što je na stotine, a možda i hiljade demonstranata upalo u zaštićenu Zelenu zonu osvojivši pri tome zgradu državnog parlamenta.

Demonstranti su uglavnom pristalice šiitskog vođe Moqtada al-Sadra, a njihov upad u Zelenu zoni i samu zgradu parlamenta izazvao je neuspjeh aktuelnih članova tog zakonodavnog tijela da imenuju nove ministre u iračkoj vladi kako bi se stalo u kraj korupciji.

Demonstranti su u Zelenu zonu ušli rušeći visoke zidove koji je okružuju. Nekoliko automobila je navodno spaljeno i uništeno, a pretučen je najmanje jedan radnik iračke vlade.