Svijet
0

Svi mediji o početku haškog suđenja Vojislavu Šešelju

FENA
Srbijanski elektronski mediji u srijedu izvještavaju o početku suđenja Vojislavu Šešelju u Haškom sudu, gdje je optužen za ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Odlukom državne Radio-televizije Srbije, kojoj je Srpska radikalna stranka dostavila peticiju s oko 700 tisuća potpisa građana koji su tražili izravan prijenos suđenja Šešelju, ta će televizija svake večeri na svom drugom programu emitirati snimku suđenja, te je u utorak navečer emitirala i snimku posljednje statusne konferencije.

Jedino suđenje koje je dosad srbijanska javnost mogla izravno pratiti bilo je suđenje bivšem predsjedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću, koje je od prvoga dana izravno prenosila beogradska Televizija B92.

Komentara na početak suđenja Šešelju još nema, osim u pojedinim tabloidima, koji su najavu početka suđenja u srijedu donijeli na naslovnim stranicama. U tome je najdalje otišao tabloid "Pravda", blizak Srpskoj radikalnoj stranci, koji donosi razgovor sa suprugom optuženog Šešelja Jadrankom koja kaže da će "Voja iz Haaga izići kao pobjednik", te sa Šešeljevim pravnim savjetnikom Zoranom Krasićem, koji kaže da će "Šešelj raskrinkati sve haške laži".

Beogradski mediji, inače, vrlo šturo - tek u kratkim vijestima - izvještavaju o početku iznošenja obrane generala Vladimira Lazarevića u Haškom sudu, koji je s još četvoricom vojnih i policijskih generala, te s bivšim predsjednikom Srbije Milanom Milutinovićem, optužen za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.